За пръв път от близо две десетилетия всички правителствени служби, освен жизненоважните, спряха работа. Те влизат в новата финансова година, която започва днес, без бюджет.

Причината е, че администрацията на Барак Обама и републиканската опозиция в Конгреса не успяха да се споразумеят за финансирането на правителството.

Крайният срок за предотвратяване на бюджетната парализа изтече в полунощ, докато в Конгреса се водеха препирни дали да се намалят разходите, предвидени в закона за реформата в здравеопазването.

В същото време здравната реформа на президента Обама започва въпреки спирането на работата на правителствените служби.

Администрацията открива нови борси за застраховане в 50 щата, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Тази стъпка е знакова за вътрешната политика на Обама, която цели да предостави субсидирано здравеопазване на милиони неосигурени американци.

Въпреки ключовите промени, които влизат в сила днес, съществува несигурност за резултата от т.нар. Обамакеър, отбелязва ДПА.

Неосигурените американци, които не получават здравно осигуряване от работодателите си, ще трябва да си купят застраховка или ще бъдат глобени от началото на януари.
Тази седмица те могат да започнат да купуват здравни планове през онлайн борса за застраховане.

Правителството вече забави с година прилагането на друг ключов елемент от закона, изискващ всички работодатели с над 50 служители да предлагат здравно застраховане, припомня ДПА.

Какво губят и какво не американците

Дебатите за бюджета поставят под въпрос възможността на американците да получават правителствени услуги, като се почне от федерално подкрепените жилищни кредити до допълнителни хранителни помощи за деца и бременни жени.

В Колорадо, където наводненията взеха 8 жертви миналия месец, притокът на средства от фондовете за справяне с бедствия, предназначени да подпомогнат възстановяването на домовете и бизнеса, не е спирал.

Принудителният отпуск на федералните работници обаче се очаква да забави използването на парите.

На войниците от Националната гвардия, които възстановяват разрушените от наводненията пътища, изглежда ще бъде платено навреме - както и на останалия военен персонал на активна служба в страната. 
Това беше уредено в закон, приет часове преди спирането на работа на правителствените служби.

Незасегнати от затварянето остават услугите, обхванати от социалните и медицински осигуровки, службите за ветерани и пощенските услуги.

Други агенции обаче са по-сериозно засегнати. Близо 3000 инспектори по безопасността във Федералната авиационна администрация бяха пуснати в отпуск.
Също в отпуск излязоха служителите на Националния съвет за безопасност на транспорта, включително следователите, които се занимават с разследване на самолетни и влакови катастрофи, взривове на тръбопроводи и други произшествия.

Почти цялата НАСА е затворена, освен Центърът за контрол на полетите в Хюстън. Затворени са националните паркове, както и музеите "Смитсониън" и Националната зоологическа градина във Вашингтон.

Дори популярната камера в клетката на пандите се изключи и спря да предава за пръв път, откакто на 23 август се роди едно малко.

Оказва се, че една огромна институция като федералното правителство има нужда от време, за да спре напълно. На много федерални служители беше позволено да дойдат на работа днес, за да сменят съобщенията на гласовите си пощи или да попълнят данните за работното си време.

Но извън това, те имаха строги разпореждания да не изпълняват никакви служебни задължения - дори да не си проверяват електронните пощи.

Тъй като не е ясно колко дълго ще продължи бюджетната парализа, дори програми, които не са непосредствено засегнати, може да останат без средства.

Автоматичните бюджетни съкращения през март доведоха до там, че близо 3000 деца загубиха достъп до услуги и последствията ще бъдат много сериозни, ако бюджетният застой се проточи.


По темата

Хиляди в принудителен отпуск

Демократи и републиканци в лют спор за дълга

10-те балона на новия капитализъм