Това заяви на брифинг днес в Берлин говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, предадоха информационните агенции, цитирани от БТА.

Турция може да подложи на референдум въпроса за връщане на смъртното наказание, ако е необходимо, заяви преди дни турският президент Ердоган.

"Не мога да си представя, че ние на политическо равнище бихме подкрепили провеждане на такова гласуване за мярка, която противоречи на конституцията на нашата страна и на европейските ценности", заяви Зайберт.
"Изхождам от това, че ние ще използваме всички законови мерки за забрана", допълни той.

Говорителят на германското правителство поясни, че за да се произведат избори или референдуми на други държави на територията на техните посолства или консулски учреждения в Германия, е необходимо да се получи разрешение от федералното правителство.

"Трябва да се подаде молба, която се разглежда от министерството на външните работи на страната, а решението се съобщава във вид на вербална нота", поясни Зайберт и припомни, че така е било и при произвеждането на референдума за промени в турската конституция.

Повод за дискусия по тази тема стана изказване на кандидата за канцлер на Германия Мартин Шулц, направено в интервю за сп. "Шпигел".

"Ако турското правителство наистина проведе референдум за връщане на смъртното наказание, то трябва да бъде ясно, че живеещите в Германия турци не трябва да имат право да участват в него. Ние не можем да позволим гласуване за мярка, която е в разрез с нашите ценности и нашата конституция", каза Мартин Шулц.

В момента в Германия живеят около 1,5 милиона души с турски произход, които са запазили турското си гражданство.

На 16 април турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви след референдума за промени в турската конституция, че "първата му задача" ще бъде да обсъди с премиера Бинали Йълдъръм и с председателя на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели въпроса за връщане на смъртното наказание, припомнят агенциите.