Москва трябва да понесе своя дял от отговорността за ставащото в Сирия, заяви той в интервю за "Зюддойче цайтунг", цитирано от РИА Новости.

"Отсъствието на последици и санкции в отговор на най-тежки военни престъпления би било скандал", смята депутатът от Християндемократическия съюз.

Норберт Рьотген отправи остри критики и към другите европейски правителства, които „не искат да назовават нещата с техните имена” и не предприемат необходимите мерки против Русия.

По-рано и „Уолстрийт джърнъл” съобщи, че кабинетът на Ангела Меркел планира да въведе нови санкции спрямо Русия в отговор на политиката й в Сирия. Американският всекидневник се позова на ненаименуван източник, близък до федералното правителство.

Говорител на германското министерство на външните работи заяви пред журналисти в сряда, малко преди среща в Берлин на няколко западни представители, на която те обсъдиха сирийския конфликт, че няма никакви международни инициативи за санкции срещу Русия заради ролята й в Сирия.

Външният министър на Русия Сергей Лавров коментира тези съобщения, изразявайки надежда, че ще надделее здравият разум, а не „желанието за всичко да бъде обвинявана Москва”, добавя РИА Новости.

Кремъл не вижда повод за въвеждане на ограничения, тъй като „Русия е единствената държава, чиито въоръжени сили се намират в Сирия на законно основание”, каза пък Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент.

ЕС вече наложи ембарго на Москва заради конфликта в Украйна. Италия и някои други държави от съюза заявиха, че санкционният режим трябва да бъде облекчен, но изгледите това да стане не са големи, имайки предвид сирийската криза, посочва Ройтерс.