Очаква се лидерите на Християндемократическия съюз, коалиционния му партньор Християнсоциалния съюз и Германската социалдемократическа партия да представят подробности за споразумението на пресконференция по-късно днес.

Те обаче може да изчакат още две седмици, преди да обявят разпределението на постовете в правителството, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Медиите в Германия съобщават, че най-важните пробиви в преговорите са няколко. Първият е пенсионният компромис, елементи от който ще се приложат още от януари 2014 г., и който според "Франкфуртер алгемайне цайтунг" е на стойност 20 милиарда евро.

Освен това - въвеждането от 2015 г. на минимално федерално почасова ставка от 8,5 евро, решението да не се увеличава публичният дълг след 2015 г., както и да не се вдигат данъците и да не бъдат принуждавани германците, родени в Германия от родители с чуждестранно гражданство, да избират между германското и другото си гражданство.

Други важни решения са въвеждането на нов пътен данък за чуждестранните шофьори на автомобили, но при условие, че той е съвместим със законодателството на Европейския съюз.

Двете партии са се договорили и за постигане до 2030 г. на целта 55-60-процента от енергията да е от възобновяеми източници. Пресата изобилства от подробности за атмосферата по време на маратонското заседание, продължило над 17 часа.

Консервативният "Велт" разказва с много ирония как Меркел е предпочела да заседава цяла нощ в тесен кръг, изолирайки по този начин близо 70 политици от двете партии, които били принудени да обикалят безцелно из коридорите на централата на ГСДП или да гледат телевизия.

Изданието възхвалява канцлерката:

"ГСДП не се чувстваха като домакини в този мач, макар че последният и решаващ рунд на коалиционните преговори се състоя в централата "Вили Бранд". Напротив: другарите, които скоро ще управляват заедно с Ангела Меркел, усетиха в тази забележителна вечер цялата твърдост на новата си шефка.

Защото Меркел приложи същата тактика, чрез която в рамките на Европейския съвет поставя на колене нежелаещите да правят икономии южняци: тя започна да разглежда въпросите в детайли и да изморява останалите участници чрез многочасово преговаряне."

Цитирайки първите реакции за постигнатото споразумение, центристкият "Цайт" отбелязва, че и двете партии са излезли от преговорите с усещането, че са победители.

Вестникът хапливо описва как са прекарали времето си журналистите, отразяващи финала на коалиционните преговори: в пълна изолация в бистрото на партийната централа, ядене на гулаш и зяпане на телевизия.