Задържаният е 38-годишен мъж, който пристигнал в Германия в края на 2014 г. като бежанец. Той бил арестуван в събота в Саарбрюкен, близо до френската граница, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Сириецът е обвинен в набиране на средства за извършване на убийство. Според прокуратурата той се свързал с човек в Сирия, за когото знаел, че е в състояние да получи пари от ИД за финансиране на терористични дейности. Това станало миналия месец чрез кодираното приложение за комуникация Телеграм.

Заподозреният смятал да използва парите, за да купи превозни средства, да ги натъпче с експлозиви и да ги взриви сред големи групи хора.

За сириеца е сигнализирал информатор, а освен това са подслушани разговори по смартфона му. Сириецът казал, че ще му трябват по 22 500 евро на кола и смятал да постави във всяка от тях от 400 до 500 кг взривни вещества.

Полицията заяви, че сириецът искал финансиране от джихадистката групировка за "все още неуточнен сценарий за нападение с помощта на подготвени превозни средства в Германия, Франция, Белгия и Холандия".

В разпитите мъжът признал, че е бил в контакт с ИД, но отрекъл да е имал терористични намерения, каза прокуратурата. Не са намерени доказателства, че задържаният вече е имал подготвени за нападения коли. При обиск на апартамента му не са намерени и улики за конкретна заплаха за новогодишните тържества.