Вестта за погребването на известен отрицател на Холокоста и неонацист на място, където са лежали тленните останки на професор по музика от еврейски произход, предизвика възмущение в Германия, предадоха ДПА и АП.

Няколко германски медии съобщиха, че изтъкнатият антисемит Хенри Хафенмайер е бил погребан в петък на гробището "Щансдорф" край Берлин. В същия гроб е бил погребан германският музиколог Макс Фрийдлендер (1852-1934), протестант от еврейски произход. На погребението на Хафенмайер са присъствали неколцина неонацисти, твърдят групи, които следят за неонацистки прояви в страната.

Лютеранската църква, която управлява гробището, се извини и обеща да проучи как останките на Хафенмайер са попаднали в стария гроб на Фрийдлендер. През 1980 г. гробното място е било разчистено за нови погребения, каквато е практиката в Германия. Но надгробната плоча е останала там като исторически паметник.

Правителственият комисар Феликс Клайн, който отговаря за борбата с антисемитизма, окачестви случилото се като "много злополучна грешка". Председателят на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер написа в "Туитър", че за него е "непоносимо" един неонацист и отрицател на Холокоста да бъде погребан на такова място. Министърът на вътрешните работи на провинция Бранденбург Михаел Стюбген заяви, че това е "фатална грешка и липса на такт".