Япония отбеляза днес 73-ата годишнина от американската атомна бомбардировка през 1945 г. над Хирошима, предаде ДПА.

Десетки хиляди хора присъстваха на годишната възпоменателна церемония. Премиерът Шиндзо Абе, оцелели от бомбардировката, представители на 85 държави и хората в цяла Япония почетоха с минута мълчание в 8.15 ч. местно време (23.15 ч. по Гринуич в неделя) жертвите от нападението с атомна бомба, хвърлена от американски бомбардировач Б-29.

Точно в 8 часа и 15 минути местно време на 6 август 1945 г. избухва бомбата, хвърлена от американския бомбардировач Б-29 над Хирошима, на 700 км западно от Токио. Командир на екипажа е полковник Пол Тибетс. Той хвърля над японския град Хирошима атомна бомба "Little Boy" ("Малчуган"). Бомбата се взривява, на около 600 метра над повърхността. Зоната на пълно разрушение е около 1,4 км в радиус. Пожарите, избухнали след взрива засягат около 11,4 кв. км . 90% от зданията са унищожени или силно повредени. Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - "Fat Man" ("дебеланко"), с която е разрушен град Нагасаки. 140 000 са жертвите в Хирошима и още 70 000 в Нагасаки. Япония капитулира пред съюзническите сили на 15 август 1945 г., с което настъпи краят на войната.

"Ако човешкият род забрави историята, можем отново да допуснем ужасяваща грешка", каза кметът на Хирошима Казуми Мацуи на церемонията. Той напомни, че днес в света все още има 14 000 ядрени бойни глави и призова японското правителство да води международната общност към "диалог и сътрудничество, за свят без ядрени оръжия".

Възпоменанието се състоя на фона на надежди за отказ на Северна Корея от ядрените оръжия, за което тя пое ангажимент на срещата между Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп в Сингапур през юни, посочва Асошиейтед прес.