Жегата във Франция продължава, като се очаква максимумът на температурите да бъде достигнат днес и утре, със замърсяване с озон най-вече в парижкия регион, в южните и източните части на страната, което ще доведе до ограничения за движението на автомобилите, предаде Франс прес.

След една много гореща неделя в по-голямата част от страната с измерени към 16:00 часа 36 градуса в Бордо, Лион и Марсилия, днес се очакват температури от 36 градуса в Тулуза и 37 градуса в Бордо. За утре се прогнозират 36 градуса в Париж и в Лион.

Във връзка с тези много високи температури френските градове наложиха забрана за движението на автомобили в най-замърсените градове, предаде Асошиейтед прес.

В Париж и Страсбург забраната се отнася за автомобили на 12 и повече години, докато в Лион се допускат единствено автомобили със стикер за чист въздух.

Властите предупредиха днес за бум в замърсяването с озон заради високите температури. Озонът се формира в атмосферата от емисиите на други замърсяващи околната среда вещества като вредните емисии от автомобилите.

Озонът може да предизвика възпаление на очите, сухота в гърлото и проблеми с дишането.

Очаква се горещата вълна във Франция да продължи до четвъртък. Според метерeолога Франсоа Жобар "Навлизането на морска въздушна маса от Атлантическия океан ще изиграе освежаваща роля" и Франция ще може да диша по-добре от вторник следобед.

Заради жегата 4 ядрени реактора бяха временно затворени във Франция.