Повече от половината руснаци искат правителството да подаде оставка, но, както поясняват социолозите, това не се отнася лично за премиера, а за властта по принцип, пише вестник "Ведомости", цитиран от "Фокус".

През декември социологическият център «Левада » е провел проучване на общественото мнение, като е задал само този въпрос - 53 на сто от респондентите са отговорили, че искат оставка, на това мнение през ноември 2016 са били 33 на сто.

Основните упреци към кабинета са свързани с неспособност на се справя с ценовия ръст и падането на доходите на отделния гражданин (57%), неспособността да гарантира работа за всички (46%), недостатъчна загриженост за социалната защита на хората (43%).

През последната половин година очевидно обществото е засилило скептицизма си по адрес на властта. Явлението обяснява социологът Марина Красилникова от Център "Левада":

«Основната тенденция продължава да е свързана с искания към правителството, макар че и рейтингът на президента пада. Неотклонно се влошава обществената атмосфера, но в същото време все повече хора са готови да дават все по-разнообразни и конкретни отговори на въпроса за очакванията си от правителството, което свидетелства за засилено чувство за самостоятелност у руснаците, те все по-рядко се надяват на подкрепа от страна на държавата, за тях тя става все по-малко надежден институт".