Покойният лидер на Куба Фидел Кастро управлява страната си цели пет десетилетия. Днес се навършват 53 години от най-дългата реч, която той произнася на 26 септември 1969 г. на среща на ООН. В нея Кастро обяснява как Куба подкрепя СССР. Речта му е кратка в сравнение с една от словесните му изява в Куба - през 1986 г. на конгрес на Комунистическата партия в Хавана говори 7 часа и 10 минути.

В живота на сочения за един от най-големите оратори в световната история има и други рекорди, за които припомня сайтът Oshte.bg.

Фидел Кастро е третият държавен глава, най-дълго заемал такъв пост, след кралица Елизабет и краля на Тайланд. Приемайки марксистко-ленинския модел на развитие, превръща Куба в еднопартийна социалистическа държава. Приживе отказва личността му да се приема като култ. Затова в Куба няма улици, сгради или институции, които да носят неговото име.

Независимо от всички кроежи на ЦРУ и икономическите санкции срещу Куба, по времето на Кастро в САЩ се изреждат девет президенти - от Айзенхауер до Клинтън, но нито един от тях не успява да го свали от власт.

Фидел Кастро твърди, че е преживял 634 покушения срещу себе си, основната част от които са организирани от ЦРУ. Най-запомнящи от тях са отровни хапчета, токсична пура, експлодиращи рапани и химически отровен костюм за гмуркане, както и прах, който трябвало да накара брадата му да окапе, за да намали популярността му.

Кастро посещава България два пъти - през 1972 и 1976 г.

Трима от неговите синове са кръстени на Александър Велики - Алексис, Алехандро и Александър. Смята се, че той има повече от седем деца, тъй като е имал и много любовни връзки. Самият той е плод на връзката между заможен търговец и една от слугините му. Има двама братя и шест сестри. През 2006 година предава управлението на своя брат Раул Кастро, тъй като има здравословни проблеми. Две години по-късно Раул встъпва официално в длъжността президент на Куба.

Цялата статия прочетете ТУК