53 г. от най-дългата реч: Фидел Кастро и рекордите в живота му

Покойният кубински лидер е сочен за един от най-големите оратори в световната история

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И най великия и обичан от народа

куба гласува на референдум в подкрепа на еднополовите бракове! всички дрОгаре вече можете да идете на гости на вашите съмишленици!

И всички фенове на демокрацията. Там вече ще се чувствате като у дома си в Еврогейския съюз. Няма го вече мръсника Кастро да ви пречи. Нали преди 1959 година (кубинската революция) там са се събирали педитата от цяла Америка?

Най-дългата реч е на Ататюрк, в реч пред депутатите от сформираното на 23 април 1923 Велико национално събрание, обявявава основаването върху пепелищата на Османската империя на една нова, обърната към ценностите на Запада парламентарна Република Турция, чийто основен принцип е: "суверенитетът безусловно принадлежи на народа". Този човек произнася тогава най-голямата реч в политическата история – 36 часа и 31 минути. Записана на над 600 страници.

В Куба няма капитализъм,там си е социализъм както беше при нас!

Щом има частна собственост и частна инициатива, значи има капитализъм в куба. Капиталистите в Куба няма да искат разрешение от теб. Дали ще им позволиш или не да има капитализъм в Куба. Ти си никой дУргарю, ти си просто едно лайно!

Фидел ,един диктатор ,и убиец заедно с Че Гевара .

"Изправете се и те ще паднат". Фидел беше вeлик! Светла му памет и лека му пръст! Hasta la viictoria siempre! Viva la revolucion!

дъра, бъра, дъра, бъра и така 7 часа.

Ами то не е като речите на президент байдън, които всички слушат с интерес. И масово отиват на речите му.

Куба има най доброто здравеопазване в света.

Бил ли си в Куба? Аз съм бил. Буквално навсякъде просяци. Просят дори аспиринче и парацетамолче от туристите. Щото там няма. За какво здравеопазване въобще става въпрос?

А кога си бил? По времето на соца преди 1989 г или сега при капитализма в Куба?

За, в Куба има много проблеми и беднотия до шия, но е доказан факт че тяхното здравеопазване е едно от най добрите в света. В момента там има американски учени за съвместни проекти за ваксини, разработки против рак и какаво ли не. Защото там са много напреднали и производството на лекарства, както и развойна научна дейност без аналог. Но и истина че хората взимат еквивалента на няколко долара и кражбите и проституцията са навсякъде

За тези седем часа със сигурност не е казал нищо….само ,че едва ли някой е смеел да напусне събранието . Пълно безумие ….

Само Данчето Христова знае нещата.

Е тя жена ми всеки ден се опитва да ми дърпа такива речи.

Бях на почивка в Куба преди 4 години, в комплекса на брега беше супер, извън него драма, изостаналост и немотия.

При капитализма е така. Изостаналост и немотия. Нали се върнахме всички към светлия капитализъм?

Ти чете ли какво ти е написал човекът? Вътре в хотела е капитализъм - хубаво. Извън хотела е социализъм - бедност и мизерия.

А ти пък чете ли какво ти написах аз? Сега в Куба както навсякъде в Източна Европа се реставрира капитализма. И естествено е да има лъскави хотели и крайна мизерия. Както е при нас в София, Пловдив, варна, навсякъде. Четеш ли какво съм написал или си кьорав?

Малцина знаят че Фидел Кастро Руз по произход е испански ЕВРЕИ сефарад Бащата на Кастро е бил богат плантатор имал е много земи в Северозападна Испания Даже Световна Еврейска енциклопедия пише за нова Кастро е еме ва древни етиопски и севренафркански еврейскис свещеници А фамилията РУЗ-на иврит означава Таен,секретен

Ами не е евреин, а от испански произход. Баща му е богат, но е от Куба. Фидел има дядо или прадядо от Испания. И фамилията му не е РУЗ, а РУС със С накрая. Чудиш се още какво да измислиш.

А името ти пък Моше, идва от думата "мошеник"

Помня като ходих в Куба от Флорида и занесохме ябълки, не бяха виждали ЯБЪЛКИ

То пък ние бяхме виждали банани по времето на Бай Тодор? Киви и кокосов орех. Даже Кока кола нямаше. Нашите една карамелизирана газирана вода не можеха да произведат.

И откога ябълките са характерен плод за субтропичниоя климат на Куба? Къде в субтропиците растата ябълки? Ние пък в България не отглеждаме банани и кокосови орехи, толкова сме изостанали.

Евива команданте Фидел Кастро! Революцията продължава!

Брадатия беше един дърт к-вар и пияница, който остави след себе си мизерия и безизходица. Това беше то бачо ви Фифи

Евреина сефарад Кастро Руз изтощаваше кубинските черни роби като изкупуваше 1 ТОН тютюн за ПУРИ Кохиба за мизерни те 20 $ за тон А същевремено плодаваше 1 10грамова ПУРА Кохиба за 20-100$ бройката Печалбата 100000 процента такава ПЕЧАЛБА нямат дори Колумбийски и Мексиканкки наркокартели

Моше, ти си вторият евреин след нашия фюрер Адолф Хитлер, който отива против своите, против братята си евреи. Ела при нас в обединена Германия и ще те направим наш фюрер.

Днес се навършват 53 г от най-дългата му реч от 4 часа и нещо. Но тя е била нищо в сравнение с не знам си коя реч от 7 часа… Редакторчето… куку и пипи… въобще четете ли това, което пишете? Не разбирате ли, че връзката ви се губи някъде - кой е по-по-най. във всяко изречение има информация изключваща нещо от предходното… Пази боже, сляпо да прогледне….

Този брадат диктатор разсипа една просперираща държава, където почиваха едни от най-богатите хора навремето. Този гад превърна кубинците в една мързелива нация. Къщите им застинали в отази епоха от преди 50 години. Колите им стари брички на по 50 години. Някакви сенки, жалки подобия на хора, седят пред порутени къщи и получават заплата или пенсия по 10 долара на месец. АКО НЕ БЕШЕ ТОЗИ КАСАПИН КУБА СЕГА ДА Е ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ ЛАТИНОАМЕРИКАНСКИ ДЪРЖАВИ. НО ЗАТОВА СИ Е ВИНОВЕН НАРОДА, РОБСКИЯ НАРОД НА ТАЗИ ДЪРЖАВА.

Почиваха си братята американци. Излежаваха си задниците по плажовете като теб,мързеливия африканец. И отглеждаха там захарна тръстика и тропически плодове, които се изнасяха сетне за Америка. За кубинците оставаше едното нищо, айде да не казвам един гол к.. Както нашата американска ТЕЦ Марица изток, същата работа е била и в КУба. Но там всичко е било американска собственост. ЗА разлика от нас, тук все още само една ТЕЦ е тяхна. А там цяла Куба е била американска колония. КОГАТО КАСТРО ВДИГА РЕВОЛЮЦИЯТА, ТОЙ ВЪОБЩЕ НЕ Е КОМУНИСТ. Той е антиколониалист. Иска да освободи Куба от марионетния режим на Батиста. Но след като американците започват да се държат враждебно към него и към Куба, той търси помощ от СССР и тогава приема за идеология комунизма.

Речите му дълги, народеца му гладен! Няма изключение в новата история - където има комунисти настъпва глад, мизерия и гнет. 100% доказано от историческите факти.

Аз не помня по времето на социализма (защото комунизъм нямаше) в магазините да сме купували салам по 125 ИЛИ 250 ГРАМА ОПАКОВАНИ! Като лекарства в някоя аптека. Купувахме на килограм, хич не си играехме. Мъкнехме пълните найлонови мрежи за многократна употреба. Колко пъти са ми тежали и ми е идвало да ги метна на улицата. А магазинът бе до блока ни. Топлехме всичките си стаи с нафтови печки. Ти не знаеш какво е това нафтова печка. Много добре топли и е много чисто. Топлехме се и с радиатори по 2 КИЛОВАТА мощност. Прозиводство в Смядово. Един хляб 26 и 34 стотинки. Билет за автобус-6 стотинки. Мизерията дойде точно с капитализма. А така е било и преди 1944 година. комунистите изкараха народа от мизерията отпреди 1944 г. Сега братята американци и западняци ни връщат към мизерния начин на живот. Имал съум осигурена работа преди 1989 г, никога не съм броял стотинките в джиба си.

Толкова бяхме добре при социализЪма ,че имахме купонна система, чакахме с часове на опашката , ….мизерия и бедност ,това е имало при социализма.Фалираха държавата ,тези ,които мислиш ,че едва ли не са ти давали даром парите, а после те взеха банките и куфарчетата. А при Чернобил се внасяше храна за специалните хора, а за нас….от радиацията…това,що е с комунизъм е пълно недоразумение….

За какво точно имахме купонна система, че аз за 40 години живот при соца , не съм запомнил да давам никакви купони в магазините? Майка ми даваше паричките в ръката ми (защото знаеше кое колко струва и цените бяха едни и същи във всеки магазин в цялата страна) и ме изпращаше до кварталния магазин. На връщане си купувах торбичка бонбони или малък шиколад по 18 или по 35 стотинки. Или поне вафла от 5 стотинки. Аз нямам никакви спомени да съм пазарувал нещо с купони. ТОВА ОТКЪДЕ ГО ИЗМИСЛИ? Кажи ми в коя година, в кой град или забутано село си купувал нещо с измислените от теб купони.

Където има инфилтриран ЕВРЕИ,арменци,грузинци за управители резултата за страната е фалит,глад,мизерия Справка Сталин,Зеленски,Путин Шаломов,Кастро,Мадуро

Ел Команданте. Светла му памет .

Страшен оратор ... добре , че не са имали избор и е трябвало да седят на площада и да го слушат, иначе на 10тата минута да се се разотишли да дремят на сянка ....

Ами бил е адвокат, учил е право в университета. За разлика от нашите соцлидери. Беше един много интелигентен, образован и възпитан човек. Взривявал е кубинската публика с речите си. Та много от хората са искали дса го слушат. Не бъркай кубинците с нашите насила доведени източноевропейци на речта на някой соцлидер.

Тоест имал е дар слово, както се казва.

Каква личност е бил (или не е бил) няма никакво отношение защо са го слушали ... а то е било по принуда. Които и кубинец да питаш - никой няма да ти каже че е обичал да слуша речи изтапанчен 7-8 часа на слънцето на площада .... ако е имал избор ... ама не е имал.

А ти кога си живял в Куба по времето на Кастро, та знаеш дали кубинците са го слушали по принуда? Или защото са искали да чуят какво ще им каже? Откъде имаш достоверна информация? От агенция "една баба така ми каза" ли? То иначе можеш да си пишеш каквото ти хрумне.

Копелето му Джъстин Трюдо Кастро е горд....

Кастро идва в България, в София и играе баскетбол в някаква спортна зала. Среща се с Джина Лолобриджида на плажа в Хавана и дава интервю. Беше много общителен, комуникатиен за разлика от нашите източноевропейски лидери. Общуваше с най-обикновените хора на улицата. Нямаше в него грандомания и мегаломания, че е лидер.

И затова ходеше с 2 Рокекса ...

Не знам с какво е ходил, но вършеше неща в общуването с хората, които не бяха приети в Източна Европа. Нашите лидери се държаха винаги на дистанция от народа, на който уж би трябвало да служат. Той въпреки безбройните опити за атентати от ЦРУ беше винаги между хората. И умееше да общува нормално с обикновените хора. Бил е много интересен събеседник, а не чиновник-бюрократ като нашите лидери в соцлагера, а дори и сегашните ни. Просто испанския му произход си казваше думата. Естествен, непринуден, комуникативен. Идеалист, че може да построи справедливо общество в Куба. Или че Куба вече няма пак да бъде американска колония, филиал на Юнайдтед фрут къмпани.

Дето съсипал, прекрасната си държава.

Точно обратното. Той създаде една красива държава от една изостанала американска колония за добив на захар. Колония на "Юнайтед фрут къмпани"-САЩ. Хавана беше един от най-красивите градове.

"беше",а сега не е?

'един от най-големите оратори' - такива оратори по селските ни кръчми колкото щеш..

"Фидел Кастро твърди, че е преживял 634 покушения срещу себе си, основната част от които са организирани от ЦРУ. Най-запомнящи от тях са отровни хапчета, токсична пура, експлодиращи рапани и химически отровен костюм за гмуркане, както и прах, който трябвало да накара брадата му да окапе, за да намали популярността му." Като чета брътвежите на БиБиСи, СиЕнЕн, ЦРУ, МИ6 и други врачки относно кончината на Путин, виждам че тактиките на ЦРУ много не са се е променили от дните на Кастро ;-)

Леле... македончетата знаят ли за имената на синовете му? Ще стане голяма патаклама, като разберат :)

Кастро е феномен в световната история, но най-феноменална е първата му многочасова реч в Хавана след като партизаните завземат властта. През цялото време на дългата реч, на рамото му стои кацнал жив БЯЛ ГЪЛЪБ! Който както иска може да си го тълкува това...

Те са били некъпани и вмирисани на какво ли не - на гълъбчето му замирисало на манджа и кацнало - какво има да му тълкуваш толкова...

готина държава! прозорците счупени преди 50 години още не са сменени, а автопарка е историята на автомобилостроинето!