Битката за сирийската провинция Идлиб вероятно ще започне след няколко дни. Има ясни признаци, че тя е неизбежна и е възможно да прерасне в сериозен международен конфликт. Това пише Абдел Атван в излизащото във Великобритания панарабско издание Ar-Rai Al-Youm.

Със завършването на Курбан байрама и приключването на лятната ваканция в Европа и Америка, Близкият Изток може да стане арена на безпрецедентни военни сблъсъци, в центъра на които ще е Идлиб. Подготовката за предстоящата война вече се води - правителствените части с подкрепата на Русия се готвят да настъпят срещу бунтовниците, а отрядите на възглавената от САЩ коалиция се готвят да им се противопоставят.

Ето и признаци, които подкрепят прогнозата, че военни действия, и то в големи мащаби, ще започнат скоро в Сирия:

  1. Bloomberg потвърди преди дни заплахата на САЩ да нанесат съкрушителен удар срещу правителствените войски на Башар Асад, ако отново бъде използвано от тях химическо оръжие.
  2. В отговор, руското Министерство на отбраната предупреди за евентуална провокация с използването на химическо оръжие в Сирия, която да стане повод за атака от страна на коалицията САЩ-Великобритания-Франция с ракети и самолети срещу хората на Асад.
  3. И Русия, и САЩ изпратиха в района на Средиземно море свои военни кораби. Според експерти, корабите на САЩ са въоръжени със 100 крилати ракети "Томахоук", а стратегически бомбардировачи В-1В са разположени на военната база на САЩ в Катар. Русия разполага с най-голямата военна армада, която е изпращала в района, като нейните кораби разполагат с 54 крилати ракети "Калибър".
  4. Преди 3 дни министърът на отбраната на Иран бе в Дамаск, за да обсъди със своя сирийски колега новата ситуация и необходимите мерки срещу заплахата на САЩ.
  5. Президентът Тръмп има сериозни проблеми заради последното развитие на ситуацията около негови бивши помощници и сътрудници. За да отклони вниманието, той може да се реши на военна акция в Сирия, която ще укрепи позициите му на лидер.

Всичко това може да доведе до пълномащабна война в региона от страна на американско-британско-френската коалиция, като този път няма да бъдат пощадени и цели в столицата Дамаск. Резкият тон на руското Министерство на отбраната този път навежда на мисълта, че Русия няма да стои настрана и може да използва своите сили за ответен удар.

Този път в конфликта се намесва и Китай, който иска да унищожи отряд от около 5000 души уйгури от претендиращия за автономия район в североизточната част на страната и да не им позволи да се завърнат обратно.

Битката за Идлиб се очертава като важна и решаваща в сирийската война и резултатите от нея могат да преформатират целия Близък Изток както в политически, така и във военен план.