Десет военни кораба и две подводници- това е най-мощната военно-морска група, която Русия е поддържала в района на Средиземно море близо до бреговете на Сирия досега. Това съобщи "Известия", като се позова на източник от Министерството на отбраната.

В състава на групата осем от корабите са въоръжени с крилати ракети "Калибър". Очаква се към групата да се присъединят още няколко кораба. Сред тях са военни единици от Северния, Балтийския и Черноморския руски флот.

Както Dir.bg писа, преди дни агенция Bloomberg предупреди, че САЩ се готвят да нанесат удар по Сирия с крилати ракети, ако правителствените части използват отново химическо оръжие в боевете с противниците си. Веднага след това руското Министерство на отбраната обяви, че в Сирия се готви "провокация от представители на различни бойни групировки" с използване на химическо оръжие, която ще бъде използвана от американците като повод за нанасяне на удара.

Сирийската правителствена армия се готви да настъпи към провинция Идлиб, единствената част от страната, където все още има опозиционни войски и вероятно ударът на САЩ ще бъде насочен в този район, коментират експерти.