Московски съд осъди днес на 5 г. затвор руския блогър Владислав Синица заради негов "екстремистки туит", в който призовава за саморазправа срещу децата на полицаите, участвали в разгонването на протестни акции, предаде АФП. Той ще излежи присъдата си в трудова колония.

Туитът, публикуван под псевдонима Макс Стеклов на 31 юли, според обвинението призовава "широк кръг лица към противоправни насилствени действия срещу деца на служители на органите на реда". Извън мрежата "Макс Стеклов" е мениджър на фирма, 30-годишен, с висше образование. Според разследващите и прокуратурата той е и постоянен участник в протестите на опозицията, като се представя за журналист, работещ за медии на Михаил Ходорковски.

Държавните медии съобщиха за публикацията на 4 август, а същия ден Синица бе задържан и обвинен "за публично разпалване на омраза срещу група лица, със заплахи за използване на насилие"

Самият блогър твърди, че никого не е призовавал към насилие над деца, а просто е допуснал такава възможност и думите му са изтълкувани неправилно. И определи случващото се като абсурд.

Адвокатът му също настоя, че в туита няма никакъв призив, а "размишления".