Ново земетресение с магнитуд 4,9 разтърси Западен Афганистан днес, предаде ДПА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Новите трусове бяха потвърдени от Геофизичния институт на САЩ и от жители на района. Според местен лекар хората са потърсили убежище в паркове, открити пространства и градини. Смъртоносното земетресение от събота се е отразило негативно на психическото здраве на хората, добави здравният работник.

Земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер през уикенда напълно разруши най-малко 13 села в провинция Херат. Местни жители от други райони, както и спасителни екипи все още се опитват да извадят тела изпод развалините. В много провинции хората събират дарения за пострадалите.

Снимка: БТА/АР

Турция, Иран и Пакистан са обещали да предоставят спешна хуманитарна помощ. Съществуват противоречиви данни за точния брой на жертвите, като според правителството на талибаните до момента са загинали 2053 души.

Снимка: БТА/АР

Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси заяви, че е регистрирала 1023 смъртни случая и 1663 ранени, а над 11 000 души са били засегнати от трагедията, допълва OCHA.

Снимка: БТА/АР

Днес на посещение в Херат се очаква да пристигне делегация от високопоставени представители на талибаните, включително назначеният от талибаните вицепремиер по икономическите въпроси Абдул Гани Барадар и неговия екип, съобщава Асошиейтед прес.

Снимка: БТА/АР

Те ще посетят засегнатия от земетресението регион, за да предоставят "незабавна помощ" и да осигурят "справедливо и точно разпределение на помощта", се посочва в изявление от столицата Кабул.