Множество румънци се събраха днес пред сградата на министерството на вътрешните работи, за да подредят 400 чифта обувки, колкото са безследно изчезналите деца в страната в рамките на една година, съобщава сайтът Зиаре. 

Необичайната демонстрация идва след фрапантния случай с отвлечената 15-годишната Александра, която е изнасилена и убита в южния град Каракал.  Хиляди излязоха на протест по улиците на Букурещ, след като стана ясно, че момичето се е обадило три пъти, за да съобщи, че е похитено. Бездействието на местната полиция се оказва фатално. Органите на реда не успяват да стигнат до жертвата, подала 3 сигнала, че е държана против волята ѝ. "Той идва, той идва", гласяло последното съобщение на тийнейджърката.

Снимка: БТА

Представители на опозиционната Национално-либерална партия (НЛП) заявиха, че според официални данни в Румъния миналата година са обявени за изчезнали 4000 малолетни, от които 3600 са били открити в последствие. 410 деца деца не са намерени.

"За да привлечем вниманието към трагедията в Каракал ще поставим 400 чифта обувки за всяко дете, което изчезва годишно, пред министерството на вътрешните работи в събота, 3 август, от 11.05 часа, когато Александра за първи път се обадила на телефон 112", се посочва в съобщение на НЛП-Букурещ.

Петнайсетгодишното момиче изчезна в сряда, на 24 юли, след като се качило на минаващ автомобил от своето село за Каракал. В четвъртък то се обадило три пъти на телефона за спешна помощ, като казало, че е отвлечено от някакъв мъж. Службата за спешна помощ не успяла веднага да установи откъде идва обаждането и полицията отишла в дома на мъжа едва в петък сутринта, около 19 часа след обаждането на момичето.

Заподозреният за нейното убийство 66-годишен мъж е задържан, а при обиск в дома му са открити овъглени останки от тяло и вещи, принадлежащи на изчезналото момиче. Той призна, че е убил две тийнейджърки.

Скандалният случай доведе до оставката на вътрешния министър Николае Мога.

Днес Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма потвърди официално, че анализираната ДНК от костите, открити в дома на заподозрения Георге Динка в Каракал, съвпада с тази на момичето, предаде Медиафакс.