Археолози откриха много човешки останки в североизточна Румъния близо до район, където през 2010 година бе открит масов гроб с останките на над 100 евреи, убити от румънските войски през Втората световна война, съобщиха днес военни прокурори, цитирани от Ройтерс и БТА.

Археолозите, подкрепяни от Института Ели Визел, които разкопават района от 2010 г. насам за възможни нови масови гробове, са открили също граната и 82-милиметров миномет на същото място.

Прокуратурата съобщи, че се води разследване във връзка с откриването на 29 юни на много човешки останки по време на археологически разкопки в близост до район, където през 2010 година бе открит масов гроб.

Мястото е било оградено, но подробности не се съобщават. Междунардна комисия, оглавявана от нобеловия лауреат Визел, стигна до заключение през 2004 г., че в Румъния и районите, които е контролирала по време на Втората световна война като съюзник на нацистка Германия, са били убити между 280 000 и 380 000 румънски и украински евреи, отбелязва Ройтерс.