Има шанс от 50 на сто за спиране на Брекзита, ако британският парламент отхвърли постигнатото от премиерката Тереза Мей споразумение с ЕС, заяви министърът на търговията Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Ако не гласуваме за това, не съм сигурен, че бих му дал (на Брекзита) много по-добри шансове от 50 на 50", заяви пред в. "Сънди таймс" Фокс, един от водещите поддръжници на напускането на ЕС.

Остават три месеца до 29 март, когато Великобритания трябва да напусне ЕС. Постигнатото от Мей споразумение обаче остава несигурно, поради което остават възможни редица варианти - от Брекзит без споразумение, до спиране на Брекзита, отбелязва Ройтерс. По-рано този месец премиерката отложи планирано гласуване на споразумението, признавайки, че то вероятно ще бъде отхвърлено от парламента. Депутатите ще гласуват за споразумението догодина, през седмицата от 14 до 20 януари.

Юнкер: Не ви задържаме

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер междувременно увери, че Брюксел не се опитва да задържи Великобритания в ЕС и иска да започне да обсъжда бъдещите връзки веднага щом британският парламент одобри Брекзит, за да се фокусира на собственото си единство преди предстоящите избори през май, предаде Ройтерс.

"Намеква се, че нашата цел е да задържим Великобритания в ЕС с всички възможни средства. Нямаме подобно намерение. Всичко, което искаме, е яснота за нашите бъдещи отношения", заяви Юнкер в интервю за в. "Велт ам зонтаг". "Ние зачитаме резултатите от референдума" за напускане на ЕС, подчерта той.

Юнкер подчерта, че ЕС е готов да започне да договаря ново споразумение с Великобритания, веднага щом британският парламент одобри споразумението за отделяне от блока. Той обаче призова Лондон да се мобилизира "и след това да ни кажете какво искате".

Видеоклип разбуни духовете

Видеоклип, разясняващ процедурата по регистрация на пребиваващите във Великобритания европейски граждани след Брекзит, провокира днес сериозни критики заради съдържанието си и "лошия си тайминг", предаде Франс прес.

Видеоклипът е с продължителност 43 секунди и бе публикуван в "Туитър" от британското вътрешно министерство. В него се обяснява, че гражданите на държави членки на Европейския съюз, които живеят или желаят да се установят във Великобритания след 2021 г., ще трябва да минат през проверка на самоличността, местожителството и съдебното си досие от страна на британските власти. А тези от тях, които не разполагат със статут на постоянно пребивaващи, ще трябва да заплатят при регистрацията си 65 британски лири.

Извършването на тази процедура ще започне от 30 март 2019 г. (ден след предполагаемата дата на Брекзит) и ще продължи до 30 юни 2021 г.

"Де да можеше вътрешното министерство да благодари на всички европейци, които се грижат за болните, възрастните и инвалидите в рамките на британската здравна система и другите обществени служби, а не да говори със заплашителен тон", написа в "Туитър" депутатът от Лейбъристката партия Джонатан Ашуърт.

"Според нас напомнянето по Коледа, че трябва да подадем молба, за да останем в страната, където живеем, няма да се приеме много добре по цялата страна. Лош тайминг", заявиха от асоциацията "Трите милиона" (the3Million), която защитава интересите на европейците във Великобритания.

"Гражданите на Европейския съюз са добре дошли тук и не е нормално да трябва да плащат, за да останат. Правителството трябва да се откаже от тези несправедливи такси", каза кметът на Лондон Садик Хан.