Френските власти предприеха безпрецедентни мерки, опасявайки се от нова вълна от насилие на поредния протест днес, организиран от "жълтите жилетки" срещу политиката на президента Еманюел Макрон. Близо 90 000 полицаи охраняват страната.

278 души са задържани в Париж, който е блокиран, а всички най-символични туристически обекти днес ще останат затворени.

Затворени са Айфеловата кула, Лувърът, Операта и всички най-известни музеи и театри, отменени са повечето важни събития за деня. Много магазини и заведения в центъра няма да работят, тъй като собствениците се опитват максимално да предпазят витрините и имуществото от вандалски прояви. В столичното кметство е сформиран кризисен щаб, дори бронирани коли на френската жандармерия ще подпомагат силите на реда.

"Това е безпрецедентна ситуация" - призна вчера пред Ер Те Ел новият прокурор на Париж Реми Хейц.

Многократно френските власти отправиха призиви за ненасилие и дори пуснаха предупредителен клип в социалните мрежи, но сигналите, че предстоят действия на радикални групировки са много сериозни.

Бунтовните настроения във Франция се разрастват неудържимо въпреки отмяната на повишението на акцизите върху горивата. Напрегната е ситуацията и в провинцията, вчера в Монтобан са били открити взривни вещества в лагера на протестиращите "жълти жилетки. Опасни мащаби приема и протестът на учениците.

Българското министерството на външните работи излезе с предупреждение към българските граждани във връзка с очакваните протести. От ведомството препоръчват на българите, пребиваващи в или пътуващи за Франция, да се информират предварително за актуалната обстановка и да следват указанията на местните власти.