Новият пакет от американска военна помощ за Украйна, който администрацията на САЩ обяви вчера, включва над 200 бронирани високопроходими автомобила "Хъмви", боеприпаси за ракетни установки "Хаймарс", противотанкови системи и артилерийски снаряди, гласи изявление на Пентагона, предаде агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Както става ясно, посоченият пакет на стойност 725 млн. долара включва "допълнителни боеприпаси" за "Хаймарс", 23 000 155-милиметрови артилерийски снаряда и 500 високоточни артилерийски снаряда. Освен това САЩ ще прехвърлят 5000 противотанкови системи, ракети ХАРМ, стрелково оръжие и други оръжия, както и медицински материали на украинската армия.

Американските военни заявиха, че от януари 2021 г. досега Вашингтон се е ангажирал да предостави на Киев оръжия за общо 18,2 млрд. долара.

Днес стана ясно, че и Саудитска Арабия ще предостави помощ, но само хуманитарна, в размер на 400 долара милиона евро. Саудитската агенция СПА уточнява, че това е казал престолонаследникът принц Мохамед бин Салман в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, предава БТА.

Престолонаследникът е изразил готовността на кралството да продължи усилията за посредничество и да подкрепя всичко, което допринася за деескалация.