Шведски апелативен съд осъди италианския хирург Паоло Макиарини по обвинения в престъпление по служба за това, че е имплантирал изкуствени трахеи на трима пациенти, които по-късно са починали, като го осъди на две години и половина затвор, предаде Ройтерс.

Съдът заключи, че не е имало спешни ситуации при двама от тримата пациенти, докато процедурата при третия не може да бъде оправдана.

Бившият хирург в университетската болница "Каролинска", свързана с института, който присъжда Нобеловата награда за медицина, е обвинен за извършената през 2011-2012 г. експериментална процедура.

Миналата година съд от по-долна инстанция призна Макиарини за невинен по обвиненията в нападение с утежняващи вината обстоятелства при трите смъртни случая и за виновен по обвиненията за причиняване на тежка телесна повреда в четвърти случай, като постанови условна присъда.

Отменяйки трите оправдателни присъди, шведският апелативен съд посочи в изявление, че "не оспорва факта, че хирургът се е надявал методът му да проработи", но е установил, че Макиарини е "действал с престъпно намерение".

"Разследването показва, че той е осъзнавал риска от това процедурите да причинят на пациентите физически наранявания и страдания, както и че е бил безразличен към разбирането за тези рискове", се казва в съдебното решение.

Според заключението на съда тримата починали пациенти биха могли да живеят не малко време без интервенциите.

През 2016 г. шведското правителство освободи от длъжност управителния съвет на института "Каролинска", след като разследване установи, че той е проявил небрежност при наемането на Макиарини и даването на разрешение той да оперира пациенти.

Снимка: АР/БТА

Макиарини стана световноизвестен през 2011 г., когато обяви, че е извършил първата в света трансплантация на изкуствена трахея, създадена от собствени стволови клетки на пациента върху пластмасова основа.  Италианският хирург оперира осем души от 2011 г. до 2014 г., включително трима в болницата на института "Каролинска" в Стокхолм. От пациентите му оцеля само един, след като изкуствената трахея, проектирана и имплантирана от лекаря, е отстранена с операция в Русия през 2014 г. И тримата пациенти, лекувани в Швеция, умират, въпреки че не е установена пряка връзка между техните заболявания и операциите.

По време на съдебния процес Макиарини заяви, че експерименталните лечения са резултат от "екипни усилия", които са били подробно обсъдени и предварително решени с ръководството. Той изтъкна пред съда, че е искал да спаси човешки живот.

След днешношното съдебно решение Маккарини каза, че чувства, че е третиран като "военен престъпник".

"Направихме трансплантацията добросъвестно", каза Макиарини и добави, че не е чел английската версия на присъдата, за да разбере напълно какво има в нея. Неговият адвокат Бьорн Хуртиг каза, че ще обжалват.

Снимка: АР/БТА