Над две трети (69 процента) от германците подкрепят Ангела Меркел в усилията й да намери общо за ЕС решение на проблема с нерегламентираната миграция вместо едностранно затваряне на границите, за което настоява вътрешният министър Хорст Зеехофер, предаде ДПА.

Проучване, проведено от агенция "Форса" в четвъртък и петък миналата седмица, констатира, че дори привържениците на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) на Зеехофер са разделени по въпроса. Само 48 на сто от тях подкрепят неговото намерение да започне да връща от германските граници някои категории мигранти, а 49 на сто одобряват подхода на Меркел.

Лидерите на трите партии от управляващата коалиция в Германия планират да се срещнат тази вечер в опит да решат кризата около миграционната политика, която заплашва сформираното само преди три месеца правителство на канцлера Ангела Меркел. Това съобщи Ройтерс, като се позова на два партийни източника.

Срещата между ръководителите на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел, на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес е предвидена за 22 ч. (23 ч.) днес.

Преди това, в 17 ч. (18 ч. българско време), е планирана среща между Меркел и Зеехофер.

Днес ГСДП призова за лидерска среща на партиите от управляващата коалиция, като предупреди, че няма да подкрепи безрезервно евентуален компромис по спора за миграцията, предаде ДПА.

"Тук става дума за бъдещето на правителството", каза лидерката на германските социалдемократи Андреа Налес, визирайки конфликта между християндемократите на Меркел и тяхната сестринска баварска партия ХСС дали границите на Германия да останат отворени за мигранти.

"Моето търпение е на изчерпване", подчерта Налес. Тя добави, че ГСДП, която подкрепя Меркел в намерението й да предотврати едностранни германски действия по границите, няма да приеме компромис, при който някои мигранти няма да бъдат допускани да влизат в Германия.

Лидерът ХСС Хорст Зеехофер, който е и министър на вътрешните работи на Германия, се обявява за по-твърди мерки срещу имиграцията. Снощи Зеехофер предложи да подаде оставка като вътрешен министър заради отказа на Меркел да затегне контрола по границите.