17-годишната Алейна Омез оцеля под руините в най-тежко засегнатата от земетресенията турска провинция Кахраманмараш в продължение на 248 часа. Днес момичето бе извадено от спасителните екипи и откарано в болница. 

Турската държавна телевизия TRT показа кадри как спасителите изнасят Алейна на носилка, завита със златисто термоодеяло.

Междувременно турските власти съобщиха, че броят на жертвите е достигнал 36 187 души. В съседна Сирия загиналите са 5800. Милиони пък имат нужда от хуманитарна помощ, останали без дом на смразяващите зимни температури.

От Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) обявиха, че над 4300 вторични труса са регистрирани в зоната, в която на 6 февруари станаха две разрушителни земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6.

Масови арести на строители

Турските власти разследват 221 заподозрени строителни изпълнители във връзка с разрушените жилища в земетресенията, съобщи ТРТ. Досега са арестувани 30 души, около 150 са задържани или са под мярка подписка, че няма да напускат района, но броят им непрекъснато се увеличава.

Министерството на правосъдието на Турция вече уведоми главния прокурор за ефективно разследване в десетте окръга, засегнати от земетресенията, настоявайки да бъдат създадени "офиси за разследване на земетръсни престъпления". Ще бъдат положени усилия да се идентифицират изпълнителите, инженерите и инспекторите на разрушените сгради, чийто брой надхвърля 64 хиляди. Министерството на правосъдието изпрати допълнителни 304 прокурори и 1275 служители в засегнатите от земетресението окръзи, за да разследват рухването на сградите и други проблеми, свързани със сигурността в региона.

Сред арестуваните е Йомер Джихан, изпълнител на строежа на сграда в окръг Хатай, срещу когото роднини на убити в труса са внесли оплакване. След издаването на заповед за арест полицията го е открила в крайбрежния град Манавгад със семейството му, където отседнал в петзвезден хотел като жертва на земетресението. Той е арестуван, отбелязва изданието.

Други 26 заподозрени са били задържани в рамките на разследване, извършвано от главния прокурор в окръг Малатия. В момента се полагат усилия по залавянето на още 14 души, за които са издадени заповеди за задържане. Прокурори, придружавани от експерти, извършват разследвания в останките на сградите като взимат метални и бетонни проби от руините. Техническите проверки определят дали ще бъдат предприети съдебни действия срещу строителите на дефектни сгради.