Бившата съпруга на руския президент Владимир Путин Людмила Очеретная продава недвижими имоти в Испания заедно със съпруга си Артур Очеретни, пише El Mundo. Според изданието за продан са обявени две жилища с площ съответно 229 и 405 кв. м в елитния жилищен комплекс Lomas del Rey в Марбея в Южна Испания.

Едното жилище явно е обитавано, пише изданието, личи си, че там живее някой. На паркомясто номер 7 в гаража, което също е собственост на Очеретни, е паркирано луксозно BMW. Вторият апартамент - мезонет с изглед към басейни, палми и езерца, вероятно не е обитаван. В него има четири спални, четири бани и подово отопление.

Апартаментът, разположен на първия етаж в комплекса Lomas del Rey, е закупен от Очеретни през 2011 г. Мезонетът е придобит три години по-късно, през юли 2014 г. и му е струвал 1,1 млн. евро. Очеретни остава вписан в имотния регистър на Марбея като негов собственик. Само имотите в Марбея са на обща стойност 2,2 млн. евро.

Година преди втората покупка на Очеретни Испания одобрява нов закон, според който разрешения за пребиваване се издават на тези, които са инвестирали в недвижими имоти за поне половин милион евро. Новите правила бяха наречени "Златна виза", тъй като позволяват на притежателя, както и на неговия съпруг/съпруга и деца, да пътуват свободно във всички страни от Шенгенското пространство.

Изданието El Confidencial се е свързало с Министерството на външните работи, за да разбере дали бившата Путина и новият ѝ съпруг са кандидатствали за разрешение за пребиваване, но оттам са отговорили, че "поради закона за защита на данните не може да предоставена такава информация".

Според El Mundo намеренията на Очеретни и Людмила Путина са били мотивирани от страх да не попаднат под санкциите на ЕС. И двамата все още не са включени в санкционните списъци. В същото време друга жена, свързвана с Путин, е включена в такъв списък: през юни 2022 г. Съветът на ЕС одобри шестия пакет от санкции срещу Русия и в него беше включена Алина Кабаева, припомня TheInsider.