Останал без хора на борда, товарен кораб под нидерландски флаг може да се преобърне и потъне в бурното море край Норвегия, след като екипажът бе евакуиран заради сигнал за бедствие, предаде Асошиейтед прес.

Норвежката брегова администрация съобщи днес, че кораб на бреговата охрана проучва състоянието на кораба "Емслифт Хендрика", който дрейфува без двигатели в Норвежко море на около 30 км от град Олесун. Видеоклип от местопроизшествието показва как норвежки хеликоптери спасяват от морето 12-те членове на екипажа, скочили преди това във водата. Сигналът за бедствие е бил подаден снощи.

От мореплавателната администрация казаха, че в условията на 15-метрови вълни и силен вятър се търси решение как да бъде стабилизиран плавателният съд, за да не се блъсне в брега. Норвежката национална телевизия предаде, че през нощта главният двигател на кораба е изгубил мощност.

Ако построеният през 2015 г. "Емслифт Хендрика" потъне, има опасения от разлив на дизелово гориво и мазут от резервоарите му. Засега не е известно какъв е товарът на кораба.