На гръцкия остров Крит днес бушува горски пожар и властите наредиха на населението на четири села да се евакуира, съобщи Ройтерс, позовавайки се на местната пожарна служба.

Пламъците, раздухвани от силен вятър, са обхванали склоновете на гора източно от крайбрежния град Йерапетра, добавя БТА.

Властите разпоредиха превантивна евакуация на селата Ахлия, Галини, Агия Фотия и Маврос Колимпос, където живеят около 300 души, тъй като огънят се е приближил до някои къщи.

Около 120 пожарникари се борят с огнената стихия, подпомагани от два хеликоптера.

На острова има още два пожара, отбелязва гръцкото издание "Катимерини". Единият е в района на Амудари близо до Миртос, а другият - в тревиста зона в Малес, Йерапетра.

Горските пожари са често срещани в Гърция по време на летните месеци, но правителството каза, че по-интензивните ветрове, засушаване и горещини, които учените свързват с изменението на климата, са влошили ситуацията с пожарите през последните години.

Миналата година горски пожар в Североизточна Гърция горя 11 дни, като унищожи площ, по-голяма от Ню Йорк и отне живота на 20 души.