Макшейн излъгал, че е похарчил 12 900 паунда (15 400 евро) за пътувания в Европа, включително визита в Париж, за да бъде съдия на литературен конкурс.

Съдът реши Макшейн, който е министър на европейските въпроси от 2002 до 2005 г., да излежи половината от присъдата си и да заплати 1500 паунда (1800 евро) разноски по делото.

Макшейн е внесъл фалшиви разходни бланки в счетоводството на парламента за "проучване и превод", а похарчил парите за пътувания. Разкритията за измамата го принудиха да подаде оставка като член на парламента през ноември 2012 г.

Няколко други депутати също са в затвора за пропиляване на парламентарни средства след разследване на вестник "Дейли Телеграф" през 2009 г.

В България за 24 г. от началото на прехода няма министър или депутат получил ефективна присъда, въпреки множеството съмнения за корупция. За последните 15 г. пък единствено ексвоенният министър лежа в арест за няколко месеца, но засега всички обвинения срещу него падат в съда. Почти срещу всички министри, от всички кабинети обаче са завеждани дела или разследвания за неправомерно похарчени пари. Разследвания има и срещу депутати.