"Аз лично съм убеден, че не съм направил нищо нечестно и че колегите ми също не са направили нищо нечестно", каза Нечас пред репортери.

"Затова няма причина да мисля за подаване на оставка и за оставка на кабинета", каза министър-председателят.

Той потвърди, че сред арестуваните е ръководителката на неговата канцелария Яна Нагиова. Премиерът заяви, че й има доверие и стои зад нея.

Нагиова е най-висшият представител на властта сред задържаните. Твърди се, че тя е жената, заради която Нечас обяви преди ден, че се развежда.

"В момента нямам информация, която да доказва, че мои сътрудници са извършвали каквато и да е престъпна дейност", каза Нечас.

Министър-председателят призова полицията и прокуратурата "незабавно да посочат основания за подобна масирана акция". Той каза, че ще се срещне с представители на другите две партии, които са партньори на неговата Гражданска демократическа партия в управляващата коалиция.

Началникът на кабинета на чешкия премиер Яна Нагиова и редица фигури от неговата партия бяха арестувани около полунощ след заседание на Министерския съвет в Прага.  
Операцията е на Управлението за борба с организираната престъпност (УБОП ) и продължи днес в Министерството на отбраната, столичното кметство, други държавни институции, най-голямата в страната "Комерчни банк", в южните и централни райони на Чехия.

Полицията в Прага отказа да даде подробности, докато трае операцията.

"Операцията е разработена в течение на няколко месеца и се провежда в строго съответствие със закона", заяви говорителят на УБОП Павел Хантак и добави, че се поддържа тесен контакт с главната прокуратура на страната.

Президентът на Чехия Милош Земан свиква в петък извънредно заседание, на което са поканени премиерът Петър Нечас, шефът на полицията Мартин Червичка и лидерът на най-голямата опозиционна сила - Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) - Бохуслав Соботка, съобщи представител на държавния глава.

ЧСДП  вече прикани Нечас да подаде оставка. Лидерът на партията Бохуслав Соботка призова за предсрочни избори и обяви, че ЧСДП ще започне консултации с политическите си партньори и с президента Милош Земан, за да издейства тяхното свикване.

Коментаторът от в. "Хосподарске новини" Петер Хонзейк заяви, че спецакцията е най-сериозният удар за Нечас досега и най-вероятно ще доведе до падането му от власт, отбелязва Ройтерс.

Десноцентристкото правителство на Чехия няма стабилно мнозинство в парламента и на няколко пъти едва не падна, откакто Нечас бе избран за премиер през 2010 г.