Твърдолинейният поддръжник на Брекзит Борис Джонсън обеща, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на планираната дата 31 октомври, дори това да означава Брекзит без сделка. Очакват го обаче трудности, тъй като парламентът е решен да не му позволи да изкара страната от блока на 28-те без споразумение за напускане, отбелязва агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Днес в кратка реч Джонсън обеща, че ще осигури Брекзит, ще обедини страната и ще победи лейбъристката опозиция.

Той спечели надпреварата за лидер на управляващата Консервативна партия и ще стане следващият министър-председател на Обединеното кралство. Джонсън победи съперника си Джереми Хънт с огромно мнозинство при гласуването на партийните членове и утре ще поеме премиерския пост от Тереза Мей.

Кампанията за избиране на нов лидер на торите бе до голяма степен доминирана от темата за Брекзита, така че Джонсън не успя по-подробно да представи плановете си каква външна и икономическа политика ще води, ако стане премиер, отбелязва Ройтерс.

Все пак са известни позициите му по външнополитически въпроси като Иран, Хонконг и отношенията със САЩ. Макар и да окачествява споразумението за ядрената програма от 2015 г. като "слабо" и да казва, че трябва да се възпира "подривното поведение" на Иран, до момента той не е възприел твърдолинейния подход на американския президент Доналд Тръмп и заявява, че не би подкрепил военни действия срещу Иран.

Когато този месец в бившата британска колония Хонконг избухнаха протести заради законопроект за екстрадиране в континентален Китай, Джонсън заяви пред Ройтерс, че жителите на Хонконг са в пълното си право да бъдат скептични и да се тревожат от този нормативен акт.

Джонсън иска да запази солидни отношения със САЩ и британски медии съобщиха, че обмисля да посети страната, за да се срещне с Тръмп в началото на мандата си. Нежеланието му да критикува Тръмп пролича този месец, когато Джонсън не подкрепи британския посланик във Вашингтон Ким Дарък в скандала с изтеклата дипломатическа кореспонденция, довел в крайна сметка до оставката на дипломата.

В икономически план Джонсън обещава да похарчи милиарди лири за публични услуги, инфраструктура, да намали данъците, да увеличи разходите за образование, транспорт и за полицията, да отмени замразяването на заплатите в публичния сектор. Той казва, че Великобритания трябва да намали данъците за бизнеса, но интернет гигантите трябва да бъдат накарани да плащат повече.

По въпроса дали китайската компания "Хуавей" да бъде включена в изграждането на телекомуникационната мрежа от пето поколение (5G) Джонсън е на мнение, че ще има много ползи от инвестиции от други страни, но не би застрашил националната инфраструктура за сигурност.

С утвърждаването на Борис Джонсън за бъдещ лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания перспективите пред британската икономика със сигурност са станали по-мрачни и потенциално по-рисковани, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на мнението на експерти.

Убедителната победа на Борис Джонсън срещу конкурента му за поста Джереми Хънт направи по-вероятен сценария, при който Великобритания ще напусне ЕС на Хелоуин без споразумение. Това е перспектива, която дори най-пламенните привърженици на Брекзит смятат, че ще бъде разрушителна за страната в краткосрочен план преди да се видят каквито и да е ползи.

Повечето икономисти прогнозират, че така нареченият Брекзит без споразумение ще бъде много по-лош от това.

При този сценарий се предвижда дълбока рецесия. Дали тя ще бъде толкова дълбока, колкото последвалата световната финансова криза - над 6 процента - никой не знае, но почти всички икономисти са съгласни, че ще бъдат загубени работни места и ще се засили натискът върху държавните финанси.

Брекзит без споразумение всъщност означава, че на 1 ноември ще бъдат наложени мита на търгуваните стоки между Великобритания и останалите 27 страни членки на ЕС. Други пречки пред търговията, включително пред ключовия британски сектор на услугите, ще се появят, когато бъдат наложени ограничения върху свободното движение на хора, стоки и регулаторни стандарти. Великобритания ще бъде изправена пред перспективата да загуби търговските споразумения, които е сключила с ЕС през годините, включително последните споразумения с Канада, Южна Корея и Япония - те са около 11 процента от търговията на Великобритания.

Основателят на Върджин груп (Virgin Group) Ричард Брансън посочва, че Брекзит без споразумение ще бъде катастрофа - до такава степен, че британската лира ще поевтинее и за първи път ще се обменя само за долар. Лирата понесе товара на несигурността около Брекзит, понижавайки се с над 10 процента от 1,50 долара в деня след референдума за Брекзит през 2016 година. С все по-настоятелните мнения, че ще има Брекзит без споразумение лирата достигна двугодишен минимум от 1,2450 долара.

Въпреки че, както Великобритания, така и ЕС, ще са потърпевши от Брекзит без споразумение, Лондон ще страда доста повече , като се има предвид, че британският износ за ЕС е на стойност от около 13 процента от годишния брутен вътрешен продукт на страната спрямо 2,5 процента от БВП на ЕС.