128 участници в годишното заседание на Билдербергския клуб започнаха работа в Торино, Италия в четвъртък, 7 юни. Сред тях са четирима премиери, двама вицепремиери, генералният секретар на НАТО, кралят на Холандия, бивш шеф на ЦРУ и 95-годишният Хенри Кисинджър.

Разбира се, много милиардери, банкови босове и влиятелни личности от цял свят. Списъкът с гости включва учени от областта на биотехнологиите, роботиката, изследванията на стволовите клетки и био-интеграцията между хората и машините, съобщи "Гардиън".

Главните теми за обсъждане са:

1. Популизмът в Европа

2. Визовите проблеми в света

3. Изкуственият интелект

4.Изборите в САЩ

5.Свободната търговия

6.Русия

7.Квантовият компютър

8. Саудитска Арабия и Иран

9. Актуални събития

Работата на клуба ще продължи до 10 юни. Френският бизнесмен Анри де Кастрис председателства заседанието и отговаря за организацията. Работата не се протоколира и няма общ документ след приключване на заседанията.

Дискусиите се провеждат по правилото "Чатъм Хаус", което означава, че присъстващите могат да обсъждат срещата и информацията, предоставена на заседанията, но не могат да идентифицират никой от ораторите.

Някои определят Билдербергския клуб като тайно световно правителство. Той провежда срещите си от 1954 година и винаги е привличал хора с влияние и власт, но доколко те правят нещо заедно, никой не може да каже.