Националният музей на древните изкуства в Холандия публикува снимка на римския император Юлий Цезар, при която неговата глава е неестествено раздута, съобщава сайтът на Фокс нюз.

Изображението е получено с помощта на триизмерно моделиране. "Лекарите са на мнение, че подобна деформация на черепа се получава при трудно раждане. Това едва ли е било приумица на твореца, изваял императора", коментира антроположката Мая Долъси.

Реконструкцията е била осъществена с помощта на триизмерно сканиране на мраморна скулптура на Гай Юлий Цезар от колекцията на музея. Произведението било силно повредено и специалистите решили да бъдат допълнени липсващите части от друга негова статуя - бюста от Тускула, който се съхранява в италианския град Торино. Така се появила на бял свят и аномалията на главата му.

В статуите Цезар често е извайван с голяма, но нормална глава. Съвременниците му са били впечатлени от странната форма на черепа му, като обръщали повече внимание на оплешивяването, което императорът старателно прикривал. Но с новите компютърни симулации проличал и вроденият му дефект на черепа.

Гай Юлий Цезар е роден около 100-та година пр. н. е.  Неговият стратегически похват, ораторските му способности и интелект не само го извеждат като еталон за завоевател, но и превръщат Римската република в най-могъщата империя за времето си. Макар тя да се превръща в принципат от Октавиан Август, именно Юлий Цезар изиграва най-важната роля в тази трансформация. Прозата, мемоарите и съчиненията му са признати дори от Цицерон.