Японци бъркат и продават лютеница по оригинална рецепта на българска треньорка
Тайната на „българско зеленчуково пюре” им издала треньорката по художествена гимнастика Антоанета Витале
Оригинална лютеница по българска рецепта се продава този уикенд (27-28 август) в един от най-големите търговски райони в Токио - Гинза, в сателитния магазин на префектура Ямагата. Това съобщава на Фейсбук страницата си Посолството на България в Япония.
Всички съставки в лютеницата са органично отгледани от местните земеделци в Ямагата, която е един от най-големите производители на паприка и домати в Япония, става ясно още от публикацията.
Рецептата идва от треньора по художествена гимнастика Антоанета Витале, пише БТА. Тя активно разпространява българската кухня и култура в Ямагата, докато работи две години в община Мураяма. Там беше и лагера на нашите гимнастички за Олимпийските игри.
Заинтересована от вкуса и водена от желанието да използва местните чушки и домати, японката Миура-сан приготвя лютеницата, чийто дебют беше днес. Има прикрепена книжка с QR код за рецепти, за да знаят японците как да използват това "българско зеленчуково пюре".
"Възхищавам се на хората, които не внасят наготово, а пригодяват чуждите идеи към местната култура и подпомагат местните производители, като в същото време популяризират чуждата култура", отбелязват от посолството ни в Япония.