Втората трансплантация е направена през януари. Жером Амон още се възстановява в болницата "Жорж-Помпиду" в Париж, където е опериран.

Той каза пред медиите, че се чувства добре, но лицето му още е неподвижно и не е придобило релефа, задаван от костите. Това ще бъде постигнато постепенно с имунотерапията срещу отхвърлянето на чуждата тъкан.

Първото трансплантирано лице на 45-годишния мъж е премахнато миналата година след признаци за отхвърляне заради лечение с несъвместим антибиотик, когато настинал. Той е останал в болница два месеца без лице, докато бъде намерен подходящ донор.

Анестезиологът Бернар Шоли каза, че е смаян от куража на пациента, който е преживял такова изпитание. Втората трансплантация, както и първата преди осем години, е направена от пластичния хирург проф. Лоран Лантиери.

"Вече знаем, че е възможно да бъде направена втора трансплантация. Това повече не е само в сферата на изследователската дейност" - каза проф. Лантиери.

Жером Амон е болен от неврофиброматоза тип 1, която причинява обезобразяващи тумори на лицето. Донорът е 22-годишен мъж, починал на няколкостотин километра от Париж.

Първата трансплантация на лице в света беше направена през 2005 г. в Северна Франция. Оттогава на такава интервенция са се подложили около 40 души.