Два тигъра и лъв успяха да избягат за няколко часа от клетките си в частния зоопарк "Щит", разположен в близост до град Хлумец над Цидриноу в източната част на Чехия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По данни на полицията инцидентът е станал около 11:00 часа българско време. Хищниците успели да се измъкнат от клетките, в които временно били държани. Първоначално не беше ясно дали все още се намират в рамките на принадлежащата на зоопарка територия или са успели да се прехвърлят извън нея. В крайна сметка се оказа, че това не се е случило. Когато дошли специалистите с оръжия, изстрелващи сънотворни, големите котки спокойно лежали на сянка под едно голямо дърво.

След сигнала за бягството на животните тази сутрин на място пристигнаха няколко полицейски патрули, включително и снайперисти, които бяха готови да стрелят с бойни патрони, ако лъвът и тигрите напуснеха територията на зоопарка. Ситуацията допълнително се следеше от хеликоптер. На жителите, които се намират в населените пунктове в близост до зоологическата градина, бе препоръчано, да не напускат домовете си. Този съвет се отнасяше и до гражданите, работещи в споменатия район. До инциденти обаче не се стигна.

След залавянето им, животните отново са били прибрани в клетките. Бягството им станало възможно заради слабите решетки, които хищниците преодолели.