Нидерландски донор на сперма е изправен пред съд, за да му попречат да има повече деца, съобщи Евронюз. Счита се, че до момента 41-годишният мъж от Хага е станал баща на най-малко 550 деца по света.

Делото е заведено от жена, която е заченала дете през 2018 г., използвайки дарената от нидерландеца сперма. Ищцата е подкрепяна от фондация Donorkind, която защитава правата на децата, родени чрез донорски материали.

Според фондацията ответникът, наречен Джонатан М. в холандската преса, е дарил спермата си на най-малко 13 клиники в Холандия и в чужбина. Правилата обаче сочат, че един мъж може да дари сперма за до 25 потомства или за 12 семейства, за да предотврати кръвосмешението и да защити психичното здраве на родените деца.

"Ако знаех, че донорът вече е станал баща на повече от сто деца, никога нямаше да го избера този донор. Като се замисля за последиците, които това може да има за детето ми, ставам несигурна за неговото бъдеще. Подаването на иск в съда е единственият начин да защитя детето си", се казва в официална позиция на майката.

Нидерландското дружество по акушерство и гинекология (NVOG) призова всички банки и клиники за сперма да спрат незабавно използването на материал от 41-годишния мъж от Хага.