Румънската социалистическа партия организира среща в Мемориалната къща-музей Николае Чаушеску в село Скорничещ, където се е родил и отраснал покойният лидер на Румънската комунистическа партия.

"Николае Чаушеску беше румънският ръководител с най-блестящите постижения в икономически, социален, финансов и дипломатически план в румънската история. Заслужава да си спомним откъде е тръгнал", посочва в прессъобщение Румънската социалистическа партия.

Вижте снимки >>>


В Букурещ в "Двореца на пролетта", който е бил частната резиденция на семейство Чаушеску, ще бъде открита изложба на подаръци, които диктаторът е получавал за рождения си ден.

Експозицията е озаглавена "От историята на един ден: 26 януари" и ще продължи до 1 март, пише БТА. Тя се организира от Дом Чаушеску, известен някога като "Двореца на пролетта", съвместно с Националния исторически музей, Националния архив на Румъния, Музея за съвременно изкуство и Фондация Дигнитас.

В експозицията са включени портрети, порцеланови вази, шахматна маса и столове, подарени от бившия президент на Сирия Хавез Асад, макет на известния дворец Лахор - перлата на Пакистан, статуетка, представляваща бронзов орел, подарък от американския президент Джералд Форд, прочутият автомобил Пейкан Хилман, получен като подарък в годината на неговото производство - 1974 г. и други.

Също в Букурещ ще се състои търг с вещи на семейство Чаушеску, сред които тигрова кожа, обувки, прословутата шапка на Николае Чаушеску, костюм за лов, направен специално за диктатора от фирма Едуард Кетнер.
Цените на предметите са от 200 до 1500 евро.

Румънският диктатор Николае Чаушеску и съпругата му Елена бяха екзекутирани след кратък процес на 25 декември 1989 г.