Коледа обикновено се свързва с вълшебство, топлина, семеен уют. За много родители обаче празничният сезон е белязан от купищата неловки ситуации, в които ги поставят децата им. Как малчуганите успяват да посрамят родителите си, разкрива проучване, направено във Великобритания, пише в. "Дейли стар".

Най-често децата успяват да накарат родителите си да се червят, ревейки пред пещерата на Дядо Коледа или задавайки неудобни въпроси за и на добрия старец.

Още по-неудобно се чувстват майките и татковците, когато потомците им не спират да плачат в скута на Дядо Коледа. Именно този момент родителите посочват като най-неловък по време на празничния сезон.

Малчуганите карат родителското тяло да се черви и когато казват на близките си, че не харесват подаръците им, питат ги колко струват или отварят погрешен подарък.

Проучването на "Върджин Медиа", обхванало 2000 родители, разкрива още, че 15 процента от децата развалят всеобщото удоволствие, издавайки съдържанието на чуждите подаръци, преди те да бъдат отворени. Дванадесет процента от малчуганите изяждат лакомствата и шоколадите, използвани за украса на коледната елха.

Една пета от родителите споделят, че разполагат с конфузни снимки от посещенията на пещерата на Дядо Коледа, след като 38 процента от децата дърпат брадата на добрия старец, а 35 процента бягат от него.

Осемнадесет процента от родителите признават, че берат "голям срам", когато потомците им не спират да "врещят" на срещна с Дядо Коледа. В резултат на това на майките и татковците често се налага да поднасят извинения на добрия старец.

Подрастващите често засипват и самия Дядо Коледа с неудобни въпроси, като например как ще посети дома им, след като нямат комин.

Във времето на карантина заради коронавирусната пандемия се налага родителите да отговарят на запитвания от сорта "Как ще дойде Дядо Коледа у дома, след като трябва да спазваме социално дистанциране?", "Как ще пътува той, след като има ограничения?" и "Трябва ли да поставим отвън дезинфектант за ръце?"

Децата поставят родителите си в неудобно положение, и когато съобщават на всеослушание, че не харесват коледната вечеря или коледния си пуловер, отказват да седнат на масата за празничната вечеря, казват на Дядо Коледа в пещерата, че не е истински или че не харесват подаръка, който им е дал, или го питат на колко години е, упорстват да седнат на коледната трапеза по пижами