По правило много хора не придават голямо значение на подаръците, които се дават на Коледа. За определени хора подаръците са от "добро възпитание", за любимите по-специални, за трети - просто жест. Трактовката е различна, но все пак спазваме от древни времена обичая да се представят точно символични коледни подаръци.

Идеи за коледни подаръци - ето 10 такива

1. Икона
Коледа е религиозен празник, така че най-добре е да подарите символичен подарък - като икона, например.
Днес във всеки храм и църква се продават голям брой иконописни картини.
По традиция се поднасят иконите "Рождество Христово", "Свето семейство", изображения на Божията майка и Исус Христос.
Също така можете да дадете на всеки член на семейството изображение на светеца покровител според името, дадено му при кръщението. Това е семеен подарък, който остава и спомен.

2. Фигури на ангели
Ангелите са друг символ на Коледа. Подарете на близките си фигурка херувим от стъкло, керамика, фаянс, порцелан или направете ангел сами.
Кукли от плат, изделия от осолено тесто не само ще бъдат добър подарък, но и ще украсят интериора на апартамента на получателя.

3. Свещи
Традиционно всяка вечер от Коледната седмица трябва да се освещава къщата с пламък на свещ.
По Коледа тези восъчни предмети се поставят в центъра на венеца, който символизира короната на Исус.
Намирането на коледна свещ не е проблем. Почти всеки магазин предлага на клиентите най-широката гама от подобни подаръци. В допълнение към свещта можете да закупите красив свещник.

4. Камбани
Ако искате да привлечете радост и щастие в къщата на получателя, подарете му камбана. Още преди приемането на християнството хората бият камбани, организират шумни тържества и танци, за да прогонят зимата и студа. След приемането на православието традицията се запазва. Сега това означава поздрав на Христос на земята.
За подарък се използват декоративни камбани, които се окачват на коледен венец, дърво, врати, прозорци.

5. Коледен венец

Този атрибут е популярен подарък сред католиците. Не бива обаче да се мисли, че хората, изповядващи православието, нямат нищо общо с тази традиция.
Венци са правени дори в езически времена, украсяващи иглолистни дървета с плодове, шишарки и ядки.
Днес тази тема има няколко значения. Зеленият цвят на продукта говори за жажда за живот, кръгът олицетворява безкрайността на битието, бургундските и яркочервени свещи и панделки символизират кръвта на Спасителя, а камбаните - радостта, свързана с раждането на Исус и прогонването на злите духове.
Можете да си купите коледни венци в магазина или да си направите сами.

6. Декоративни изделия от слама
Навремето на масата под покривката се е слагало слама, която е символ на яслата на Исус. Днес продукти, направени от изсушени плодове, обикновено се дават за Коледа.
От този естествен материал може да се направи фигурка на ангел, коледен венец, картина, сцена на Рождество Христово, кошница. Ако нямате време или желание да направите сувенир със собствените си ръце, посетете магазин за подаръци или популярен онлайн хипермаркет, където можете да намерите продукта, който харесвате.

7. Цвете "Коледна звезда"
Красивото цвета "Коледна звезда", което обикновено цъфти в края на декември, често се нарича още "Витлеем".
Цветовете му са с форма на звезда, така че растението се смята за символ на Коледа и отличен празничен подарък за семейството и приятелите.
Като допълнение, отпечатайте малка бележка, която подчертава характеристиките и грижите за цветето.

8. Символи на вярата
Също така различни символи на вярата принадлежат към категорията на традиционните коледни подаръци: кръстове, висулки с лицата на светци, пръстени с молитви или надпис "Спаси и запази".
С такъв подарък вашите близки и роднини винаги ще помнят, че са под закрилата на висшите сили.

9. Библия
Свещената книга на всички християни е Библията. Тя ще бъде най-добрият подарък за Коледа. Ако семейството (хората) вече имат Библия, изберете друга религиозна литература - истории за живота на светци и апостоли, молитвени книги, православни произведения на изкуството.

10. Сладкиши
Сладките са друг традиционен подарък за Коледа. Това могат да бъдат комплекти бонбони, кифли, къщички за меденки, пайове, пудинги, бисквитки с форма и т.н.
Имайте предвид, че при приготвянето на коледни десерти и печени изделия се използват определени билки и подправки: джинджифил, канела, индийско орехче, анасон.

След като вече знаете опциите за коледни подаръци, можете да се приготвите за празника!

Още идеи за подаръци ВИЖТЕ ТУК >>