Правнучката на британски полицай твърди, че е идентифицирала Джак Изкормвача - сериен убиец, всял ужас в Лондон от 19-и век, съобщи АФП.

Според Сара Бакс Хортън, която е потомка на полицай, участвал в разследването, Джак Изкормвача е производителят на пури Хаям Хаямс. Той е бил алкохолик и епилептик. След травма състоянието му се влошило до степен да не може повече да работи. Според Хортън редовно биел съпругата, като мислел, че тя му изневерява. Арестуван бил след като я напада, както и майка си, с брадва.

Сара Хортън излага тезата си в книга, която ще бъде публикувана през август. Тя я представя пред в. "Сънди телеграф".

Свидетели са описали мъж на около 30 години с изкривена ръка и свити колене. Сара Хортън открила медицински данни, според които Хаям Хаямс, който през 1888 г. е бил на 35 години, е претърпял травма, която му е пречела да "огъва или разтяга" лявата си ръка, както и че е имал проблеми с коленете и е страдал от тежка форма на епилепсия с редовни припадъци.

От август до ноември 1888 г. в Лондон са убити най-малко шест жени, припомня БТА. Медицинските данни, събрани в няколко приюта, показват, че влошеното физическото и психическото състояние на Хаямс съвпада с периода на убийствата.

Сара Хортън стига до заключението, че здравословното състояние на Хаямс, изострено от алкохолизма му, го е подтикнало към убийства. Те престават в края на 1888 г., приблизително по времето, когато Хаямс е обявен от полицията за "скитащ луд". Следващата година той е затворен в приют за психично болни.

Авторитетният специалист по Джак Изкормвача Пол Бег подкрепя тезата, като я определя като "добре проучена" и "добре написана".

През 2014 г. Ръсел Едуардс стига до заключението, че Джак Изкормвача е Арън Космински, евреин емигрант от Полша, който работи като бръснар и е смятан за един от основните заподозрени. Теорията му, основана на ДНК, е оспорена.