В природозащитен парк в Меделин е открит оцелот албинос - първият, регистриран някога, чийто необичаен цвят учените приписват на обезлесяването на естественото му местообитание в Колумбия, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Оцелотът е намерен преди малко повече от година от жители на Амалфи, село, разположено в северозападната част на страната.

Първоначално биолозите от Парка за опазване на околната среда в Меделин, където той е приютен, представят находката само като "изключително необичайна", без да идентифицират вида на животното.

След месеци на генетичен анализ те потвърждават, че това е "единственият по рода си случай на оцелот албинос, регистриран някога в света", казва директорът на институцията Хорхе Аубад.

За учения генетичната мутация на животното сигнализира за тревожна реалност.

"Заради обезлесяването популациите на оцелотите се изолират, което води до ендогамия или размножаване между близки родственици", казва Аубад. "Албинизмът в този случай се предава, защото имаме проблем с фрагментацията на тропическите гори, които този животински вид обитава", допълва биологът.

Според учените почти 13-килограмовият екземпляр не би могъл да оцелее в естествената си среда заради цвета на козината си, който го излага на риск от хищници. Освен това той е "напълно сляп".

Амалфи, където е намерен оцелотът, е една от най-засегнатите от обезлесяването области в североизточната част на страната, според доклад, публикуван наскоро от колумбийското министерство на околната среда.

През 2021 г. Колумбия е загубила около 1700 квадратни километра гора. Това е третата поредна година, в която площта на изгубените гори се увеличава.