НАСА представи компютърен модел, позволяващ да се видят всички известни до днес астероиди на територията на Слънчевата система. Видеото показва колко много са небесните тела, открити от астрономите за последните 20 години.

Първо на видеото могат да се видят всички известни околоземни астероиди към 1 януари 1999 година, след това-тези, за които учените имат информация към 1 януари 2009 година и накрая- към 31 януари 2018 година.

Сините точки са околоземните астероиди, жълтите-тези, които се намират между орбитите на Марс и Юпитер. И ако в началото човек може да си помисли ,че точките могат дори да се преброят, накрая те приличат на огромен облак пчели.

Околоземни астероиди са тези, разстоянието до които е по-малко от 1.3 астрономически единици. Много от сините точки са потенциално опасни за Земята астероиди, които могат да се приближат до нас на 0.05 астрономически единици.

Експерти напомнят, че до днес сме открили една стотна част от околоземните обекти, чиито диаметър е от сто метра до 1 километър. Именно тези, сравнително неголеми обекти, са и най-голямата опасност за планетата ни и ако се ударят в нас, ще унищожат цели държави.