Трактористът Калоян Костадинов от силистренското село Поляна къса плуга си в парче от най-забележителната история на военната авиация на света. Той открива в нивата винт от американски бомбардировач Б-24 "Либерейтър", с два куршума от картечница на германски изтребител "Месершмит 109", съобщи бТВ.

Сериен номер върху намерения винт води до разплитане на историята, случила се на 24 юни 1944 г. до най-малкия детайл, дори до личните истории на екипажите.

Те са част от същата бомбардировъчна група, която по-рано срива българската столица София със земята. Падат живи на българска земя. Чрез свои познати трактористът Костадинов се свързва с авиатора от Силистра Стоян Георгиев.

Георгиев е пилот, инструктор и собственик на учебен център за пилоти в Силистра. Авиаторът прави свое разследване и открива цялата история на екипажа, разпитите на авиаторите, показанията им и цялата информация за полета в американските архиви от Втората световна война, декласифицирани през 1973 г.

"Идеално е запазена заводската щампа на тази лопата от витло. "Хамилтън стандарт" е производителят на тези витла. И серийният номер на лопатата, което мен честно казано ме удиви, понеже този детайл е лежал близо 80 години в земята. Боите са в много добро състояние", разказва Стоян Георгиев.

И допълва, че има американска служба за изследване на събития и авиационни катастрофи на територията на България.

Скрийншот: bTV

"Имат доста стройна организация, която е финансирана от Съединените щати - да се установят местата на катастрофи на самолети по време на Втората световна война. И така се попадна на историята на екипажа на този самолет. Установи се, че това е самолет Б-24 "Либерейтър", който е излетял на 24 юни 1944 г.", утоичнява още Георгиев.

Като част от екипа за студени разследвания на самолетни катастрофи, проф. д-р Станимир Станев повече от 20 години участва в издирването на изчезнали американски пилоти, свалени над България. Изследвал цялата история на екипажа след катастрофата.

"Една голяма група американски бомбардировачи от 450-та бомбардировъчна група на 15-та въздушна армия. Бомбардирали са Плоещ, където са били петролните рафинерии, които са снабдявали германците с горива. След като си хвърлят бомбите, един от самолетите с пилот лейтенант, по нашему подпоручик Хенри Ван Поперинг, е атакуван от немски и румънски изтребители", казва проф. Станимир Станев.

Атаката срещу "Либерейтър"-а е извършена от едни от най-великите асове в историята на авиацията.

"Там е била разположена най-елитната немска изтребителна ескадрила - 52-ра ескадра. Там са летели най-известните немски асове от Втората световна война. Ерих Хартман, Герхард Бархорн и други. Те са били наистина асове на асовете. Ерих Хартман е постигнал най-високия резултат по време на цялата история на човечеството - 352 свалени самолета свалени", разказа Георгиев.

"Самолетът е бил атакуван от много остър ъгъл. Ето ги отворите, те са два отвора. Тук има вход, има и изход. А тук има само вход. Тоест боеприпаса е заседнал вътре в лопатата", казва авиаторът.

"Ударен е и пада на българска територия между селата Поляна и Нова попина между Русе и Силистра. 10 души екипаж, скачат 6-ма, кацат на нашия бряг, а четирима в Румъния и там стават пленници. Веднага са заловени и шестимата. Единият от тях е ранен - този Грубер. Пада в Дунава - пада в Дунава и нашите военни го изваждат оттам. Всъщност го спасяват от удавяне", казва проф. Станев.

В американските военни архиви четем сведенията на самият бомбардиер Роберт Грубер, паднал в Дунав, които той дава след като се прибира в САЩ, разказва репортажът на бТВ. От архива става ясно, че е бил спасен от българските военни. Бил излекуван в Русе, а след това се прибира жив и здрав в Америка.

На снимка, направена през 1944 г. в Русе се вижда Грубер, усмихнат в болница в крайдунавския град, заедно със свои сънародници. Въпреки че участват в разрушаването на българската столица, военните на Царство България се отнасят към военнопленниците хуманно и по всички правила на водене на цивилизована война.