Находка от Втората световна: Тракторист откри в нивата част от американски бомбардировач

След като историята се разплита, става ясно - екипажът на Б-24 "Либерейтър" е участвал в бомбардировките на София

Обратно в новината

Коментари - Находка от Втората световна: Тракторист откри в нивата част от американски бомбардировач | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Колко цивилизовано са ни бомбардирали. Аплодисменти за статията.

Уж София са бомбардирали, пък се оказва, че Плоещ?!

Има един български пилот Списаревски негова работа ще да е...

Много жалко, че иначе културна статия завъшва с абсурдното и варварско словосъчетание "цивилизована война". Рефлекс, а не мислене. А иначе, на убийците от САЩ и Англия са им поставили паметник в центъра на София, явно с цел да опозорят нацията ни. И мълчат за него, а плюят, явно подкупно, срещу паметника на Съветската армия.

тяхния паметник е хиляди пъти по малък от това съветско чудовище в центъра на столицата. Плюс това е почти невидим за околните . Намерил ватенката какво да сравнява. А меморила костница в лозенец на съветската армия -той не е ли пак в центъра и е мега огромен . Да не говорим за Альоша дето грози най стария град на европа

Трети украински фронт. Нали обичате украинци?

Ей тези са сринали София и не само.до нашето село още личи дупката от бомба между Брегаре и Ореховица.Явно от шубе са я метнали в зеленчуковата градина на някой бедняк

И сега ли не е ясно защо има паметник на съветската армич а няма такъв на американската.Пак ли не е ясно?Ами прочетете какво са направили със нашата столица! А сега..

И кво са направили съветските "братушки" след 45-та, имаш ли си понятие?

По времето на социализма сме били в първите 27 страни в света по развитие. Има толкова информация. А сега , с нашите "приятели" сме след Лесото и Мали

Задник,попитай майка си или по скоро баба си какво е станало след 45.Хлапаци без разбиране не птябва да се пускат до форумите.

Очаквай неочакваното! И сега ни готвят големи "подаръци"

Това е бомбардировач на нашите освободители.

Да, този американец е дошъл тук да ръси братска обич над София, а нашите изроди са го свалили! Да му се издигне паметник на героя и да се открият наследниците на хората, които са го свалили да се обявят за потекло на терористи и изроди. Срам ме беше, докато четох, че американците ще разследват и ще го обявят за герой, а никой не се интересува кой точно и как го е свалил и ние няма да го обявим за герой, че вероятно е загинал, за да защитава нашето мирно население. Как пък все продажна измет ни управлява бе!

В България има малка група хора (не зная дали има още живи от тях), която е много онеправдана. Това са летците, които са се сражавали срещу самолетите на САЩ и Великобритания. След 09.09.1944 са били малко в забвение, защото са били царски офицери. После пак не щем да се сетим за тях, защото са сваляли самолетите на новите ни приятели. Ама пък си имаме паметник на тези, които са сривали София и Пловдив.

много обичаме да лазим в краката на победителите. Тези мили хора, летците - бомбардировачи, са сринали със земята София, Благоевград, Кюстендил, Дупница и Враца, убили са повече от 10 хиляди деца, майки, старци, мъже. А ние паметника на американскя герой-летец сме им направили! Пикая аз на този абсурд върху главите на нашите васали.

Само достойни и извисени хора могат да отдадат почит на загинали противници. Не е за всеки. Сам разбираш. Между другото на война, като почне месомелачката идеологията остава на заден план. Всичко е оцеляване чрез убийства на врага. Оттам и уважението към смъртта.

Не са били в забвение. Понеже са царски офицери доста от тях са си ги разстреляли, родата на зомбитата дето реват за гигантските соц. грозотии. Това, че са защитавали хората от унищожение с цената на живота си не е имало никакво значение за просъветските орди. Те и без това не чувстват България, като тяхна държава, а СССР.

Недей да ръсиш простотии бе! Целите армии с царски офицери после се бият със съветския съюз срещу СС дивизии на нацистите. Какво си мислиш, че защото е била царска армия сме си избили цялата армия ли? Избити са онези, за които е доказано, че са извършвали престъпления. За съжаление са убити и неколцина, които са били натопени с доноси от бивши техни съратници или противници. Гнусните доносници си ги имаме с всяка власт по всяко време.

Ей,ур@д американо филски,ПРАВНУЧКА съм на царски офицер.Да си затвориш смрадливия плюв?лник.Никой срлед 9.09 не е убивал прадядо ми.Умря си с ордените и със спомените.М?рша такава.

Жал ми е за тракториста! Сега като го почнат "Америка За България" , Монката Паси, Елена Поптодорова, Кирчо , Кокорчо ,Бойко тиквата - абе ще се наредят да се снимат с него всички краварски проксита. Няма да ме учуди, ако му "национализират" нивичката, за да направят паметник на падналият самолет. Както разбрахме, пилотите са СПАСЕНИ от нашите военни. И добре че е така, че иначе - не ми се мисли! Бъдете здрави, и не забравяйте историята на България!

Приятели?

Тц - окупатори!!!

Разбира се, че ще усмихнат. Изтърсил е бомбите на София и Враца, избили са невинни /цивилни / жени, деца. Сега и паметник им направихме! Проклети да са за векове и те и поколенията им....

С каква патетика е писано за колонизатора ни ! А някои не знаят, че на закуска руснаците ядат децата си . Толкова са зли ! Най -добър е колонизатора ни !

И тия пилоти трябва да са герои, воюва)и вероятно на 10000 км от дома си?

Те,американците,винаги гледат да воюват на 1000 и повече километри от ДОМА СИ! Сега,по тяхно нареждане,ние сме "първа линия" срещу Русия!?

В онези години е имало етикет и доблест от страна на нашите и германските войски. Когато някой се изявява като дивак, не означава, че трябва да отговориш със същото. След това идва "червената армия", безусловни диваци и кръвопийци. Тук Етиката приключва.

Емо, най-вероятно си надъхано младо соросоидче, зомбирано с върла русофобия. Аз съм се интересувал от факти за въздушната война от втората световна. Да повечето армии са имали етикет когато са воювали във въздуха, дори и в свирепите боеве на източния фронт между немци и руснаци. За тве съжаление ЕДИНСТВЕНО американските пилоти не са спазвали етикета, за разлика от немци, русноци и англичани. Документирани са случаи на стрелба от американци по спасяващи се с парашут немски пилоти. Също и стрелба по български селяни от завръщащи се самолети от Румъния. Нашите сегашни приятели са истинските варвари, за бомбардировките във Виетнам няма да пиша, там е ужасно е слабо да се каже

Спешно Ви препоръчвам да посетите психиатър. Немските войски ,толкова добре се отнасят с цивилното население на СССР ,че избива някъде към 16милиона ей така за отскок.

Бомбандирали София. Това са сега нашите освободители.

И за това е паднал в Силистра? Ало, географията ви куца. Бомбандирали са Плоещ, след което е свален над Румъния, но се разбива в България… ама тебе жокер ти не треба, ти си от там бе!

Никой не ти е казал, че точно на курса същия ден е бомбардирал София, било е на някакъв преден етап, най-вероятно 17 март 1944- та, тогава е най-варварската бомбардировка над София. От юни нататък рядко са бомбардирали България по настояване на Сталин пред Рузвелт.

А не знаете ли, че когато са бягали от румънската артилерия и авиация, американските бомбардировачи са хвърляли бомбите си над България за да олекнат и се спасят?

Сега от ДБ ще искат на тези пилоти и този самолет да им се направи паметник на мястото на паметника на съветската армия.

Просто трябвало да оставят краварския убавец да си "поплува" из Дунава... Той бил ли е хуманен, убивайки наред населението на София!?!?

Нашето подмазвачество , може да достигне незнайни върхове , и сега няма да се изненадам ако от някъде извадите патерицата и бинтовете , с които тези ВЕЛИКИ пилоти са били превръзвани в Русенската болница , после ще се появи и някоя мед.сестра която е полагала по-специални грижи и накрая ще се окаже че нейните внуци са някъде автентични демократи из местната власт !!

10 000+++++

Да вземете и да направите от тази дъска един ТОТЕМ и всяка сутрин по изгрев слънце , специален братски ритуал на жълтите павета , за започване на новия демократичен ден , който ще ни донесе щастие и блаженство !!

"която по-рано срива българската столица София със земята." Писачката на статията малко да се пообразова по история. Че е имало бомбардировки - имало е... ама чак пък да са я "сринали до земята" тая София...

дреме й на една еврейска какво е ставало с българите в София. Е че какво толкова е станало, нищо особено. А що си не Е.П.М. в евреистан. Работа в България си нямащ. Никой не те е канил тук.

Абе,пастирче смотано,моите потомци са кореняци софианци,а твоите са пасли овце и кози и са копали царевицаъ някъде по селата.То ако не е бил социализма и ти щеше да копаш и да ходиш с кални цървули.Да,имало е бомбандировки над София,и жертви сульо.Ама твойта рода не ги е усетила защото се е крила по полета и горички.Пък ти как си станал такова проамериканче?Сигурно са ви взели мършавата крава дето баща ти е пасъл за да се препитавате!Затова си толкова наточен.Или руснак е пикал у вас!?

"сринали София със земята" е доста пресилено. Факт е, че има сринати сгради, но далеч не е срината до земята. Айде малко авторите на "материала" да спрат да се кефят на 4000-те лева и да обърнат внимание на реалните исторически факти.

са им бомбите. Иначе още щели да бомбандират. То ти стига само твоите деца да са загинали от тези бомби. За другите не те интересува.

Страшни помияри си оставаме българите. За това всеки ни клати.

Пич, помиярското ти самосъзнание не означава, че всички са с такова. Живей си помиярския живот и не пречи на другите.

Като чета тая статия, просто ми иде веднага да ида и да направя един паметник на тези доблестни американски летци. Избили толкова българи в София. тази статия е американска поръчкова статия. Вижте, много внимателно как тотално неглижират живота на изтребените българи. За тях е нищо. Но за това колко е важен екипажа на самолета и колко труд да бъдат намерени и така нататък, А за българите, дремем им, ние сме нисши същества. Е това може да се види от цялата статия. Заради протестите срещу американския паметник на летците, които са убивали наши сънародници. И е жалко за участието на българи в тази гадост, продали си г.за за шепа долари. Така се става Безродник. Статията представлява промивка на мозъци, за да приемем за нещо съвсем нормално да ни трепят, убиват, а ние да им се радваме и възхищаваме. Това пълна гавра с нас, българите. Такива простотии и гаври с нас, ще им струват всичко. Ако знаеха, щяха да заобикалят България отдалече. И нямаше и да си помислят да идват тук.

Този другар тракторист , веднага да бъде награден с орден ГЕРОЙ на ДЕМОКРАТИЧНИЯ труд II степен , а рова парче от самолета , да бъде закачено на фасадата на Столична община , в знак на БРАТСТВОТО м/у нашите два народа !!

Някой питаше : " Какво да правим с паметника на Американските пилоти ..." - Правим това което можем най-добре : ЦЕЛУВАМЕ ГО и пеем песни за ДЕМОКРАЦИЯТА , и както си му е реда тържествена ВЕЧЕРНА ПРОВЕРКА и заря за БРАТЯТА ПИЛОТИ , с всичките му салтанати : Хляб и сол , Хляб и мед , само хляб , щом е за Американциите и девица в жертвоприношение ще дадем ако трябва ( ТРУДНО ще я намерим , но ще се постараем , щом е за БРАТЯТА и за ДЕМОКРАЦИЯТА ) !!!

Гледам коментарите и испадам в недоумение как сте срещу руснаците да имах вълшебна пръчка да направя така хитлер да победи и след като унищожи евреите концлагерите следващите щяха да бъдат славяните и то начело с тези които коментирам

Една неведома сила иска да покажа на българските политици американски подлоги че отново ни водят на грешната страна руските братя ни освободиха и ще ѝ махаме паметника а американците масово бомбардираха софия за което явно ще им построим паметници

безказарменици за ЧЕП не ставащи.

Вечна слава на братските ,непобедими Катюши,които ни освободиха от черното иго на Либерейтърите- лешоядите на американския джендъризъм!

"Либерейтър", сиреч Освободител.

освободиха София от сградите и хората в тях. Наздраве козяк.

Жълтопаветниците ДА СЛОЖАТ НАХОДКАТА на мястото на Паметника на Червената армия и ВСЕКИ ДЕН да й поднасят ЦВЕТЯ!

прекръсти на Мустафа чърч, а падналите при бомбардировките у София, на мъчениците от САЩ. Детските играчки бомби - - РАша ги пуснала. Важно е лъвчо да не е скопен.

"Те са част от същата бомбардировъчна група, която по-рано срива българската столица София със земята."

Дреме им на жендъризма.

Путя го стори.

Не е политкоректно да се напомня, че братята американци са бомбардирали София и са убили българи. Излиза, че не са ни братя по НАТО, а врагове. Също така трябва да се махне паметника на Съветската армия, защото не ни е освободила, а ни е поробила. Били сме си добре като съюзник на нациста Хитлер и не сме имали нужда от никакво освобождение. А после ни е окупирала. Само дето не е имало и половин съветска база в България преди 1989 г. и дори една рота окупатори не е имало, ама карай. Виж... в "неокупирана" Германия и до днес има американски бази, че и английски. Да не говорим за "неокупирана" България, в която сега има 4 американски бази.

Много си далеч от "Истината". Защото В БЪЛГАРИЯ ОТ 1944 ДО 1947 ИМА СЪВЕТСКИ ВОЙСКИ. Докато Царство България стане НРБ, т. е. до "пълната победа над Млнархо - фашизма". А всъщност истината е, че се избиват всички, които обичат България. Създават се Македонска, Помашка и т. н. нации.

На 12 декември 1941 г. правителствата на Германия и Италия изпращат декларация до посланиците си в София с настояване българското правителство да обяви война на Англия и САЩ. На следващия ден Българското народно събрание се събира на извънредно заседание и обявява война. Втората световна започва. Хвърлени са 45 265 разрушителни и запалителни бомби над страната ни. Част от тях са със закъснител, за да избухнат по-късно, когато хората са напуснали скривалищата. Малцина българи днес знаят, че изразът играчка-плачка идва от американско-английските бомбардировки над България, когато самолетите изсипват над земите ни кукли, химикалки, часовници и други примамливи за децата вещи. Водени от любопитство и желание да притежават нещо ново, малчуганите бързо са примамени. Част от играчките обаче се взривяват в ръцете им. Тогава родителите съветвали хлапетата да не пипат предмети, които изглеждат прекалено лъскави. Ражда се изразът: "Внимавай да не стане от играчка-плачка!".

lu4ka

Какво правим с паметника на американските пилоти?

....10 януари 1944 г. Около 12 часа по обед сирените възвестяват за предстоящо въздушно нападение. Половин час по-късно столицата ни е атакувана от 180 американски бомбардировача и 100 изтребителя Тогава е извършена първата комбинирана, т.е. дневно-нощна атака над столицата. Загиват 750 и са ранени 710 души, от които 222 тежко - предимно цивилни, мирни граждани и много по-малко военни. Нанесени са удари на около 3300 сгради, от които над 3200 частни и над 90 държавни. Пуснати са общо 1784 бомби, от които 54 не се взривяват. На 13 декември 1941 г., десет месеца след като България се присъединява към Тристранния пакт, Народното събрание в София обявява война на Великобритания и САЩ. Това е по-скоро символичен акт, а не намерение за конкретни военни действия от наша страна. България така и не предприема такива. Но това не спира британския премиер Чърчил и американския президент Рузвелт да предприемат ответни действия. Идеята за бомбардировките официално възниква на Конференцията в Казабланка (14 - 24 януари 1943 г.), като Съюзниците приемат програма за авиационно настъпление срещу Оста, известно като "Point Blank" ("Прицел от упор"). Започват системни бомбардировки. Сравнително леки сили атакуват Скопие и гара Генерал Жостово на 18 октомври. На 20 октомври е ударен Ниш, а на 21-и и 25-и - отново Скопие. На 6 ноември няколко бомби са хвърлени над Пловдив, но съвсем напосоки, без разрушения и жертви. От 14 ноември 1943 г. до 17 април 1944 г. над София са предприети 11 въздушни нападения, като тези на 10 януари и 30 март са двойни - дневни и нощни. Първата масирана въздушна атака на столицата е на 14 ноември 1943 г. 91 вражески самолета разрушават 47 сгради, загиват около 60 души, близо 200 са ранени. Следват бомбардировки почти през десет дни - на 24 ноември, 10-и и 20-и декември. Настъпва 10 януари 1944 г. Около 12 ч. по обед сирените възвестяват за предстоящо въздушно нападение. Половин час по-късно столицата ни е атакувана от 180 американски бомбардировача и 100 изтребителя. Срещу тях противовъздушната отбрана на София изпраща 39 прихващача и 20 германски изтребители от Враждебна. България губи само два самолета, и то при инциденти, а не в бой. Широко разпространено е твърдението, че американските загуби възлизат на 31 свалени бомбардировача, но според техните собствени доклади са само два и един изтребител. Истинският ужас за софиянци настъпва през нощта на 10 срещу 11 януари. Един от защитниците на София, военният летец генерал Стоян Стоянов, който участва в 35 бойни полета срещу англо-американските самолети, сваля 3 бомбардировача и 2 изтребителя и нанася сериозни повреди на още 4 самолета, пише в спомените си: "На 10 януари на софиянци бе съдено да преживеят ужаса на една варварска бомбардировка. В този зимен ден нашата столица беше жестоко ударена на два пъти - през деня и през нощта. Тази бомбардировка бе добре запомнена от жителите на столицата, защото тя не бе "слаба", както се казваше за всички досегашни бомбардировки. При тази бяха ударени не само крайните квартали, а бе засегнат и силно разрушен и центърът на града. До това нападение правителството не бе помислило за евакуирането на държавни учреждения и индустриални предприятия, нито на част от населението, но след този ден настана такава паника, която не се поддава на описание. В града бе настъпил хаос, ад. Разрушени къщи и разорани улици, димящи пожари и развалини, повредена електрическа мрежа и водопровод, студ и дезорганизация, изплашени граждани, които плахо се завръщат към домовете си - това бе София вечерта към 22 часа. Те търсеха изчезналите си близки или топло място, където да се приютят в студената нощ, когато изведнъж, неочаквано за всички и без предупреждение от сирените, се чуват артилерийски изстрели и в същото време над главите им падат отново бомби и прелитат самолети на противника със силния рев на моторите и с грохот на стрелба от оръдия и картечници. Равносметката от изминалото денонощие е 1800 бомби, изсипани над София, с обща тежест от 450 тона, 750 загинали и още толкова ранени, стотици напълно сринати или полуразрушени сгради. ....

Веднага един паметник в центъра на София! Ние обичаме американците!

Това е едно знаменателно събитие, дело на проведиението за да укрепи нашата бойна дружба със стожера на световната демокрация в частност и алианса като цяло. Това идва да ни напомни за йертвите дадени пред олтара на демокрацията за да можем днес да се радваме на светлината на евроатлантическите ценности, но също така и нашият дълг да браним достоянията на Демокрацията от посегателствата на силите на мрака.

Наборе браво. Мазно, мазно, че чак протече. Заработи за баничка, че дори и за боза. Също така искам да ти благодаря, че ми припомни младините. Като те чета все едно че слушам някой запенен партиен секретар. Ти да не би да си бил такъв, много добре ги редиш.

lu4ka

Шегуваш се, нали?

Паметник на американските летци и в с. Поляна предлагам. След 80 г. още има останки от техните бомбардировки над нас. Къде ли в света издигат паметници на убийците на мирното им население?!

Янки вън от България

Жо Бай Дэн, Американските Бомбандировачи Носят Мир - ние сме МироТворци!

,но нямаше да е зле да сложите и малко снимков материал. Доста хора са се постарали да намерят много детайли от историята, а има 2 снимки на двама мъже, които никой не знае кои са и нищо за самата находка...

сега целувайте д-то на Памперса за благодарност.

... а ти целувай путето на Путкин - за благодарност, че те е спасил от незнам си кой....

В Силистра липсва паметник на американските либерейтори. Този пропуск ще се навакса. От София до Силистра ...на всеки километър... и така до края на света.

Направете паметник от останките и си го заврете в задните части

глупости, руски трябва да е!

И този "освободител" , след като избил доста невинни българи, бил свален, нашите го извадили от Дунава и го лекували, след което го изпратили по живо-по здраво и той живял до дълбоки старини.

А някой им вдигнаха паметник в София, а не на нашите достойни летци!