България е на 42-ро място от 128 държави в класацията за най-безопасните страни в света, показват данните на Global Finance за 2019 година. Проучването е извършено на базата на три фактора - военни конфликти, престъпност и риск от природни бедствия.

Всеки един от тези три фактора имат тежест, така че силното влияние само на един от тях може да повлияе и на крайното подреждане на държавите. Така например САЩ са на 65-то място заради риска от престъпления срещу личността и риска от природни бедствия, въпреки че са силно развита икономически държава. Япония пък е 43-та заради постоянния риск от земетресения.

В челото на класацията - топ 20 - са 16 европейски държави с развити икономики и много добри системи на здравеопазване. Извън тях двайсетицата се допълва от Катар, Сингапур, Нова Зеландия и Канада.

Начело е Исландия с индекс на безопасност 6.16. Швейцария и Финландия допълват първата тройка. Следващата тройка е Португалия, Австрия и Норвегия.

В долната част на таблицата са държави, в които и трите фактора влияят силно. Например Гватемала, Салвадор и Бангладеш страдат от природни бедствия, но в тях слабата икономика води и до увеличена престъпност.

Единствените две европейски държави, които са под САЩ в подреждането са Русия - 108-ма и Украйна - 116-та.

България е на 42-ро място в класацията за 2019 година. Едно място под нас е Япония, а Гърция и Сърбия са съответно 57-ма и 58-ма.