Своеобразен музей на българската общност е създаден в румънския град Търговище, съобщава коресподентът на БТА Мартина Ганчева.

Той е основан през 2014 г., намира се в квартала на етническите българи "Матей войвода", в сградата на Асоциация "Заедно" на българите в Търговище и пази спомени за първите 57 български фамилии, които са се заселили в окръг Дъмбовица преди 171 години.

Снимка: БТА

В музея могат да бъдат видени стари документи, предмети от бита и народни носии. Риза с везани рози на 100 години, снимка на първата бензиностанция в българския квартал от 1930 г., конска сбруя от 1910 г., седло от 1935 г. са само част от експонатите.

Снимка: БТА

Списък на общината дава информация колко са били румънците с български корени през 1940 г. и какво е било тяхното семейно положение и имотно състояние.

Вижте всички снимки ТУК>>>

"Когато се заселили в окръга, българите станали известни с отглеждането на зеленчуци и традиционната българска баница, която за разлика от румънската е солена", разказват създателите на музея. Той отваря врати на символична дата - 30 ноември, когато се отбелязва Деня на българите в Търговище.

Снимка: БТА

Според най-новите данни на Националния статистически институт в Румъния, предоставени на БТА, 5 975 души са етническите българи в Румъния. В Търговище те са около 700.