Музей в румънски град пази спомените на 57 фамилии от българската общност (снимки)

В него могат да бъдат видени стари документи, предмети от бита и народни носии

Обратно в новината

Коментари - Музей в румънски град пази спомените на 57 фамилии от българската общност (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

е била заселена с българи поне до Карпатите. в тяхния език има запазени много думи, които са и основни думи като например ДА, ПРОСТ,ПЕЩЕРА, ВРЕМЕ, КЪРПА, КАЛУГЕР и дори цели изречения в тяхните народни песни пример - МАЙ Е ВРЕМЕ и Не треба . Все думи с позитивно значение към тях се добавят думи за растиния и цветя, фамилните им имена са например популярно ДОБРЕ, БЛАГА, СТОЙКА, ЙОНЧЕВ, Дамян . Италиянците за мен просто са ги изтретирали като колонизатори и са им латинизирали езика на два пъти последния път е било в 1820 година когато са премахнали останалите 35-45 процента от българските думи- По тяхни думи те от 3 поколенеия не говорят славянски език- Темата е много обширна

Николае Чаушеску - говорел с Живков на български, когато четох че избягал в Търговище, се обърка, мислех в България, а то в румъния и е български, когато се преселвали наричали селата си на родните в България, в Бесрабия в украйна има Нови Троян, има клипове в ютюб пеят на български

песничката е супер троянци

1920-та е последната им езикова реформа, а не 1820. Тогава още са били в пределите на османската империя. И не са виновни италианците, а самите румънци. Така се прави отделна нация. Сменяш езика, иначе още щяхме да говорим на един език. Същото е и с "македонците". А относно българския, във всичките им стари църкви пише на български.

Търговище - добре, един предимно селски район с прелестна културна българска идентичност, но с малко участие във вземането на важни държавни решения. Но какво да кажем за дунавските градове и преди всичко за световния български град Тулча, където всеки спомен за българите се замазва. А до 1944 година Тулча е бил все още безспорен двуезичен - български и румънски, град, с български нотариуси и адвокати, например.

а в църквата има икона с надпис - изработена по поръчка на Левски

Те повечето в Румъния са били етнически бъ;гари. През 19-ти век, са говорели на български. После правят езикови реформи и добавят много латински думи. Които не са буили българи, са били немскоговорящи, но те са на север от Карпатите.