Този призрачен съветски град се намира няколкостотин километра от Северния полюс, в подножието на планината Пирамида. Той е нещо, което никой не би очаквал да види на този суров арктически архипелаг: величествени монументи, внушителни здания, широки улици и площади. Но напълно пусти. Няма никакъв градски звук. Само този на хилядите птици, гнездящи по прозорците на празните апартаменти.

Това е Пирамида - руският миньорски град-призрак на остров Шпицберген, консервиран и напълно опустял през 1998г. Днес тук можеш да срещнеш само северни елени, северни бели лисици и дори полярни мечки, които често навестяват пустото градче. През пролетта и лятото обаче, тук можеш да се натъкнеш и на групи любопитни чужденци, които пристигат с туристическо корабче от административния център на Свалбард - Лонгиербюен.

Снимки: Филип Захариев

През останалата част от годината достъпа до Пирамида е възможен единствено със снегомобил, тъй като морето е покрито с дебел слой лед. Пътуването със снегомобил дотам е изключително екстремно и абсолютно незабравимо - времето може да се промени с всеки изминат километър, а смразяващите снежни бури често са непреодолими. Особено по време на полярната нощ, която трае цели 5 месеца. По това време в Пирамида човешко присъствие няма.

През туристическия сезон в призрачното селище живеят седем души. Това е персоналът на хотела, който приютява търсачите на силни усещания. По време на полярната нощ той е заключен, а в града няма нито един човек.

За Съветския съюз Пирамида е била място за велики дела. Толкова велики, че предизвикват подозрения и легенди, стават причина за невероятни хипотези и обяснения, които ни карат да вярваме, че тук има нещо тайнствено.

Снимки: Филип Захариев

В градчето живеели около 1500 души. Въпреки, че Пирамида бил миньорски град, тук живеели не толкова миньори, колкото образовани и интелигентни хора. Разполагали с детска градина, училище, болница, клуб, кинотеатър, библиотека с 50 хиляди книги, баскетболна площадка, футболно игрище и закрит басейн. Интересното е, че в нито един апартамент няма кухня - храната се готвела общо в огромен стол-ресторант и никога не свършвала. Толкова обгрижван бил градът, че си имал свинеферма, ферма за кокошки, дори огромни парници, в които се отглеждали плодове и зеленчуци. Почвата на Свалбард е постоянно замръзнала (на един метър под повърхността е вечен лед), за това плодородна земя докарвали от Украйна.

Снимки: Филип Захариев

Всичко в този град изглежда непокътнато - така, сякаш хората са си отишли миналата седмица.

А причините, поради които Пирамида била спешно обезлюдена, никога не стават напълно известни.

Още уникални снимки вижте ТУК>>

Според някои данни, през 1991 г., след разпада на СССР, финансирането от Москва било прекратено и тогава започнал упадъкът. Другата вероятна причина е че мините престанали да бъдат рентабилни, а трябвали твърде много пари за съхранението на този северен комунистически рай, наречен Пирамида. А има и няколко конспиративни теории, свързани с извънземни.

Благодарение на студения климат на острова, Пирамида ще просъществува още много векове. Може и да се окаже последният град, изчезнал от лицето на Земята...

Снимки: Филип Захариев

Още интересни истории и кадри можете да видите в Инстаграма на автора Филип Захариев - на https://www.instagram.com/filipzahariev

И други любопитни факти:

* Никой не знае защо точно градът опустява за дни, но около месец преди това самолет със 150 души на борда се разбива в планината с форма на пирамида.

* Руското присъствие на острова винаги е било осезаемо. Освен в Лонгиербюен (административния център на Свалбард), руснаци живеят и в Баренцбург, около 350 души от Русия и Украйна. Там има училище, хотел, два ресторанта.

Снимки: Филип Захариев

* Къщичката, направена от бутилки, която ще видите във фотогалерията, има много интересна история. Направена е от празни шишета преди петдесетина години. Когато я построили, те сочели не навътре, а навън. Къщичката се намира на един хълм на около километър от Пирамида и понеже там много често духа силен вятър, посред нощ откъм хълма се чувал ужасен звук - като стотици призраци, които пищят. И така, местните решили да разрушат къщичлата и да построят нова - с гърлата на шишетата навътре.

* Изглежда руснаците се готвят да вдъхнат нов живот на намиращия се близо до Пирамида Баренцбург. Подробности вижте във видеото: