Магията на огъня и на Сирни Заговезни пресъздадоха в Деня на прошката на много места в България.

Най-интересно за малчуганите беше ритуалното "Хамкане", в което се опитаха да хванат с уста традиционната бяла халва. Присъстващите имаха възможност да видят бутурниците или стреличките, които символично летят в нощта на Сирни Заговезни.

Снимка: БТА

По време на празника беше запалена огнената клада, която озари поляните, а желаещите имаха възможността да "прескочат" огъня за здраве.

Празникът на много места завърши с българско хоро, на което се хванаха малки и големи.

Снимка: БТА

"Традициите не бива да се размиват и да се превръщат просто в шоу. Така нареченото иноваторство няма място в тях. Особено ако искаме да съхраним онова, което са ни завещали дедите. Жените нямат място в кукерския обичай, защото той е традиционно мъжки. Недопустимо е и участието на деца". Това каза в интервю за БТА етнологът и фолклорист проф. д-р Николай Ников. Той е председател на петчленното жури на 24-ия Международен маскараден фестивал "Кукерландия", който се провежда в Ямбол.

"Жени да играят кукери е все едно лазарки да бъдат мъже. Може и това да го доживеем - с джендъри и всички онези внушения, които идват от Европа и отвсякъде. Но ние сме българи, длъжни сме да запазим и представяме на децата ни, онова, което дедите са ни завещали. Българското е едно и то е уникално. Няма в Европа друга традиционна култура с толкова дълбоки корени и така съхранена и в днешно време", каза проф. Ников.

Снимка: БТА

"Децата могат да присъстват, да гледат, да попиват традицията и се учат, но не и да участват. Трябва да ги възпитаваме, както дедите ни са ги възпитавали. Нека запомнят, че кукер се става на определена възраст. Едно време момчетата са знаели - като му завият пояса и го изкарат на хорото да стане ерген, тогава може да стане и коледар, а после и кукер. Лазарката първо е "подявка", момичето първо се учи от лазарките. А като получи нишани, че е искана за жена, чак тогава става "бояница" и повежда "буенека", обясни етологът.

Още снимки от празничния ден ВИЖТЕ ТУК>>