Във връзка с изригванията на вулкана Килауеа, причинил сериозни щети на Хаваите, и на вулкана Фуего в Гватемала, където броят на жертвите продължава да расте, британският в. "Дейли експрес" предлага няколко факта за вулканичната дейност на Земята и в космоса:

- Според формата им вулканът Килауеа е щитовиден - плосък и широк, наподобяващ щит на воин, положен на земята, а Фуего - стратовулкан, висока и стръмна конусообразна формация с извисяващ се връх.

- В исторически план експлозивните изригвания, характерни за стратовулканите като Фуего, са представлявали сериозна заплаха за човечеството. Щитовидните вулкани като Килауеа, характеризиращи се с по-бавно движение на лавата, обикновено не изригват катастрофално.

- Вулканът представлява геоложка формация - цепнатина на повърхността на земната кора или на друга планета, през която изтичат горещи газове, вулканична пепел и магма (разтопена скална маса), извираща като лава.

- Около пет процента от населението на планетата обитава опасни зони с активни вулкани.

- Думата "вулкан" идва от наименованието на Вулкан, бога на огъня в римската митология.

- Бен Невис във Великобритания е "изчезнал вулкан" - вулкан, който не е изригвал поне от 10 000 години и според учените няма вероятност да изригне отново.

- Във Великобритания последното вулканично изригване е било преди 55 милиона години.

- Шумът при изригването на вулкана Кракатау през 1883 г. е най-силният, долавян някога от човешко ухо, пукайки тъпанчета на разстояние до 65 километра. Шумът се е чувал на разстояние до 4800 километра.

- Най-активна вулканична дейност в Слънчевата система се наблюдава на юпитеровата луна Йо.

- Най-големият известен вулкан в Слънчевата система е планината Олимп на Марс. Височината й е приблизително 21 километра.