На 6 март в Музея на история на изкуствата в австрийската столица ще бъде открита изложбата "Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа", съобщиха от НАИМ при БАН.

"Изложбата е първата по рода си, която осъществяваме извън пределите на България. С нея показваме на света развитието на културата и цивилизацията по нашите земи през бронзовата епоха. Ада тепе е единственият известен досега рудник от бронзовата епоха за добив на благородни метали в Европа", коментира доц. Христо Попов. Той е заместник-директор на НАИМ при БАН, ръководител на археологическите проучвания при Ада тепе и куратор на изложбата от българска страна.

Експозицията проследява развитието на металургията през бронзовата епоха /от втората половина на III хил пр. Хр. до 13 в. пр. Хр./ и по-конкретно, изработката на предмети от злато и бронз и тяхното място в социалния и религиозния живот на хората, обитавали българските земи.

Тя включва 333 находки, между които златни накити и съдове, бронзови сечива и оръжия, слитъци от бронз, калъпи за изливане на бронзовите предмети, малък брой сребърни накити.

Изложбата разказва още за употребата на златото в по-късни времена чрез представените златна погребална маска от могила Светицата, части от комплекта златни накити от некропола при Свещари и пълния комплект накити от Рациария.

Редица експонати разкриват как се е произвеждал и използвал основният метал от тази епоха - бронзът.

Изложбата ще бъде отворена за посетители във Виена до 25 юни 2017 г.
През есента тя ще бъде представена в Националния археологически музей в леко изменен вид, с по-сериозен акцент върху бронзовата епоха.

Част от инициативата ще бъде и научен форум по темата, който ще се проведе във Виена от 8 до 10 юни. Експозицията е част от проекта "Златният път на Балканите през бронзовата епоха - Златото от Ада тепе: производство и разпространение" между НАИМ и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките. 

През последните две години български и австрийски археолози и интердисциплинарни специалисти анализират съвместно резултатите от дългогодишните проучвания на златодобивния рудник Ада тепе близо до Крумовград.